Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Tutkijaryhmä selvitti: tästä syystä pandojen väritys poikkeaa muista nisäkkäistä

Tutkijat selvittivät, että isopandojen väritys suojaa niitä saalistajien katseilta niiden luontaisessa elinympäristössä Kiinan vuoristometsissä. Kuvassa Ähtärin panda Pyry aitauksessaan. Pietari Tilli
Eetu Kokkinen

Eetu Kokkinen

Jyväskylän yliopiston, Bristolin yliopiston ja Kiinan tiedeakatemian tutkijat ovat selvittäneet, miksi pandojen mustavalkoinen väritys poikkeaa muiden nisäkkäiden yleensä ruskeasta väristä. Tutkijat osoittivat harvinaisen valokuva-aineiston sekä uusimpien kuva-analyysitekniikoiden avulla, että ainutlaatuiset mustavalkoiset värit naamioivat isopandan niiden luonnollisessa elinympäristössä.

Tutkijaryhmä analysoi valokuvia, jotka on otettu pandoista niiden luonnollisessa ympäristössä Kiinan vuoristometsissä. He havaitsivat, että isopandan mustat värit sulautuvat yhteen taustan tummien puunrunkojen kanssa, kun taas valkoiset värit sulautuvat vaaleiden lehtien ja lumen kanssa talvella. Lisäksi vaaleanruskeat sävyt muodostavat maapinnan sävyihin sulautuvan värin, joka kattaa eron luonnonympäristön hyvin tummien ja erittäin vaaleiden visuaalisten elementtien välillä. Tulokset ovat yhdenmukaisia riippumatta siitä, katsotaanko niitä ihmisen, kissan tai koiran näkömalleilla, joista kaksi viimeistä edustavat petoeläimiä.

Seuraavaksi tutkijat tarkastelivat toista suojavärimuotoa - hajottavaa väritystä - jossa eläimen pinnalla näkyvät kontrastivärit rikkovat sen ääriviivat. He havaitsivat, että isopandoilla hajottava väritys toimii petoeläimen näköä vastaan erityisesti pidemmillä katseluetäisyyksillä.

Lopuksi tutkijat käyttivät uutta värikarttatekniikkaa vertaillakseen elinympäristön värien samankaltaisuutta eri lajien ja isopandan välillä. Tämä vahvisti, että isopandan värien samankaltaisuus taustaansa on verrattavissa lajeihin, joita pidetään suojavärin omaavina.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut