Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Kiina tyrmäsi yhdysvaltalaisen tutkimuksen koronaviruksen alkuperästä – "Selvitys on sekä politisoitu että valheellinen"

Raportti toteaa, että ilman uutta tietoa tiedustelupalvelut eivät pysty antamaan parempaa arviota, onko koronavirus levinnyt ihmiseen eläimestä vai laboratoriovuodon kautta. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Kiina tyrmäsi sunnuntaina yhdysvaltalaisen tutkimuksen koronaviruksen alkuperästä. Kiinan mukaan selvitys on sekä politisoitu että valheellinen.

Kiinan ulkoministeriö vastasi muutama päivä sen jälkeen, kun Yhdysvaltain kansallisen tiedustelupalvelun johtaja oli julkaissut täydennetyn version presidentti Joe Bidenin määräämästä arvioinnista.

Amerikkalaisraportti toteaa, että ilman uutta tietoa tiedustelupalvelut eivät pysty antamaan parempaa arviota siitä, onko koronavirus levinnyt ihmiseen eläimestä vai laboratoriovuodon kautta. Raportti lisäsi, että Kiinan yhteistyötä luultavasti tarvitaan lopullisen arvion saamiseksi pandemian alkuperästä. Samalla selvitys kuitenkin korosti, että Kiina pysyy tässä asiassa "globaalin tutkimuksen esteenä".

Niin sanotun laboratoriovuodon teorian mukaan virus levisi tutkimuslaitoksesta Kiinan Wuhanissa. Uudenlaisen koronaviruksen tartunta todettiin ensimmäisen kerran tässä kaupungissa. Kiina on toistuvasti kiistänyt teorian, eikä sitä ole kyetty todistamaan oikeaksi.

"USA:n pitää lopettaa mustamaalaaminen"

Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Wang Wenbin painotti sunnuntaina lausunnossaan, että Kiina vastustaa jyrkästi raportissa julkaistuja arvioita.

– Riippumatta siitä, kuinka monta kertaa tämä raportti julkaistaan ​​ja kuinka monta versiota keksitään, se ei voi muuttaa sisällön täysin poliittista ja valheellista luonnetta, Wang sanoi.

Hänen mukaansa se, että tiedustelupalveluja käytetään viruksen alkuperän jäljittämiseen, on "rautainen todiste" asian politisoitumisesta. Wang kehotti Yhdysvaltoja lopettamaan "Kiinan vastaiset hyökkäykset ja mustamaalaamisen".

Kiinaan on kohdistunut paineita harkita uutta pandemian alkuperän tutkimista. Maailman terveysjärjestön WHO:n kansainvälisten asiantuntijoiden ryhmä ei päässyt johtopäätökseen siitä, miten koronasairaus puhkesi ensimmäisen kerran.

Yhdysvaltain tekemässä raportissa kuitenkin sanottiin, että useimmat tahot uskovat, että pandemian aiheuttanutta koronavirusta ei ollut muokattu geneettisesti.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut