Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

USA: Kymmenen afgaanisiviiliä tappanut lennokki-isku ei rikkonut lakeja

Yhdysvaltojen iskussa Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa elokuun lopussa kuoli kolme aikuista ja seitsemän lasta. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Yhdysvaltojen puolustusministeriön sisäisen tutkimuksen mukaan Yhdysvaltojen lennokki-isku, jossa kuoli afgaanisiviilejä, ei rikkonut sodankäynnin lakeja. Tutkintaraportin mukaan isku oli traaginen virhe ja siviilien kuolemat valitettavia, mutta se ei rikkonut mitään lakeja.

– Se oli rehti vahinko, tutkimusta johtanut Sami Said Yhdysvaltojen ilmavoimista sanoi toimittajille.

Yhdysvaltojen iskussa Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa elokuun lopussa kuoli kolme aikuista ja seitsemän lasta. Aikuisista yksi työskenteli yhdysvaltalaiselle hyväntekeväisyysjärjestölle. Yhdysvaltojen mukaan iskun kohteena oli äärijärjestö Isisin taistelijoita, joiden yhdysvaltalaisjoukot luulivat ajavan räjähteillä täytetty autoa.

Saidin mukaan iskun tekijät uskoivat aidosti, että heidän tähtäimessään oli aito uhka yhdysvaltalaisjoukoille ja sen sillä hetkellä kesken olleelle evakuointioperaatiolle Kabulin lentokentällä. Hän kertoi tämän johtuneen epätarkasta tiedustelutiedosta.

Puolustusministeriön mukaan uhrien omaisille maksetaan korvauksia. Said sanoi, ettei ole hänen vastuullaan päättää, pitäisikö siviilien tappamiseen syyllistyneitä rankaista.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut