Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EK väläyttää entistä rajumpia keinoja rokotustahdin kiristämiseksi: rokottamaton on voitava lomauttaa

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) johtaja Ilkka Oksala haluaa käyttöön entistä rajumpia keinoja rokotustahdin kiristämiseksi. Tänä aamuna julkaistussa blogikirjoituksessaan Oksala toteaa, ettei rokottamisen edellyttäminen vain sote-henkilöstöltä riitä, vaan monessa muussakin ammatissa rokottamattomat työntekijät vaarantavat asiakkaiden sekä työkavereiden terveyden.

Hän esittää, että koronapassi on saatava käyttöön myös työpaikoilla. Tämän mahdollistamiseksi on Oksalan mukaan käynnistettävä lainvalmistelu.

– Jotta työnantaja voi turvata työntekijöiden ja myös yrityksen asiakkaiden turvallisuuden, on työnantajan saatava tietää ovatko työntekijät ottaneet koronarokotteen. Tämä tieto antaa työnantajalle sitten mahdollisuuden järjestää työt niin, että rokottamaton ei vaaranna muiden työntekijöiden tai asiakkaiden henkeä ja terveyttä. Mikäli töiden uudelleenjärjestely ei ole mahdollista, on työnantajan voitava lomauttaa kyseinen rokottamaton työntekijä, Oksala kirjoittaa EK:n blogissaan.

Hänen mukaansa menettely ei olisi kohtuuton rokottamattoman osalta.

– Ongelmasta selviää, kun ottaa rokotteen. Yhteiskuntahan tarjoaa niin rokotteen kuin itse rokottamisen maksutta. Koronasta on nyt tullut lähinnä rokottamattomien tauti. He kuormittavat rajulla tavalla terveydenhuoltoa. Kuinka moni sairaus on jo jäänyt ajoissa hoitamatta, kun rokottamattomat koronapotilaat ovat vieneet tehohoidon paikat ja lääkärien sekä hoitajien ajan?

Oksala vetoaa perustuslakiin, jossa todetaan jokaisella olevan oikeus elää, ja että julkisen vallan on turvattava, sen mukaan kuin lailla tarkemmin säädetään, jokaiselle riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut.

– Juuri nyt näiden toteutuminen edellyttää, että maan hallitus välittömästi aloittaa lainvalmistelun, jolla työnantajalle annetaan oikeus velvoittaa työntekijöitään kertomaan koronarokotteen ottamisesta.

Tänä aamuna julkaistussa Uutissuomalaisen jutussa EK oli hieman varovaisempi linjauksissaan. Keskusliitto halusi työntekijöille velvollisuuden kertoa työnantajalle, onko ottanut koronarokotteen vai ei. USU-gallupin mukaan 60 prosenttia suomalaisista katsoo, että työntekijällä tulisi olla velvollisuus kertoa rokotuksestaan työnantajalle.

Tietosuojavaltuutettu on kuitenkin linjannut, että rokotustieto on terveystieto, eikä sen kertomista voida edellyttää.

EK haluaa työntekijöille velvollisuuden kertoa tiedon koronarokotuksesta – työntekijöitä edustavat SAK ja STTK vastustavat