Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Valko-Venäjän ja Puolan rajalla arviolta jopa tuhansia ihmisiä – raja-aidan tuntumaan pystytettiin leiri

Tilanne Valko-Venäjän ja Puolan rajalla kiristyy. Kuvassa puolalalinen rajavartija pitää kädessään Syyrian passia Puolan ja Valko-venäjän rajalla lähellä Kleszczeleä. AFP / LEHTIKUVA

Maiju Ylipiessa, Pertti Mattila / STT

Valko-Venäjälle Puolan rajan tuntumaan kerääntyi maanantaina tuhansia rajan yli Puolaan pyrkiviä ihmisiä.

Puola sanoi maanantaina torjuneensa satojen ihmisten yrityksen ylittää raja laittomasti, kertoi uutistoimisto AFP. Puolan hallituksen tiedottajan Piotr Mullerin mukaan rajan läheisyyteen on saapunut 3 000–4 000 ihmistä.

Mullerin mukaan Puola odottaa, että tilanne voi kiihtyä ja rajan yli saatetaan yrittää aseellisesti.

Euroopan unioni on syyttänyt Valko-Venäjän johtajaa Aljaksandr Lukashenkaa siirtolaisten usuttamisesta EU-maiden rajoille. Tulijat ovat pääosin Lähi-idästä.

Puolan sisäministerin Mariusz Kaminskin mukaan maan hallinto on lisännyt poliiseja ja sotilaita raja-alueella. Sisäministerin mukaan rajalla on nyt yhteensä 12 000 sotilasta.

Puolan puolustusministeriön mukaan ihmiset pystyttivät iltapäivällä leirin lähelle Kuznican rajanylityspaikkaa. Ministeriön Twitterissä julkaisemalla videolla raja-aidan tuntumassa näkyi laajalla alueella telttoja ja tulipaikkoja.

Puolan rajavartiosto ilmoitti maanantai-iltana sulkevansa Kuznican rajanylityspaikan tiistaiaamuna rajatilanteen vuoksi.

Valko-Venäjä näyttää valvovan

Puolan viranomaisten tiedottaja Stanislaw Zaryn sanoi maanantaina rajalle suunnanneen ryhmän olevan aseistettujen valkovenäläisten tiukassa valvonnassa.

– Nämä päättävät, mihin suuntaan ryhmä kulkee, Zaryn sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Puolan rajavartioston ja sisäministeriön maanantaina tviittaamilla videoilla näkyi suuri joukko ihmisiä raja-aidan tuntumassa. Videoilla näkyi, kuinka osa ihmisistä yritti rikkoa rajalle pystytettyä teräslanka-aitaa muun muassa puunrungoilla ja katkaisupihdeillä.

Videoilla näkyy myös lukuisia kypäräpäisiä poliiseja Puolan puolella rajaa.

Puolan sisäministeriön mukaan rajalle saapuneet ihmiset ovat Valko-Venäjän jatkuvassa valvonnassa. Ministeriön Twitterissä julkaisemilla videoilla ihmisjoukon taustalla näkyi aseistettuja maastopukuisia ihmisiä.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) tuomitsi maanantaina Valko-Venäjän toiminnan Puolan ja muiden EU-maiden rajoilla.

– Hybridivaikuttaminen menettelynä on valtiojohtoista laitonta toimintaa, jossa uhreina ovat vaikuttamisen välineinä käytetyt ihmiset, Ohisalo kirjoitti Twitterissä .

Ohisalon mukaan Valko-Venäjän toimet on suunnattu aiheuttamaan epävakautta EU:n alueelle. Vaikuttamisen välineinä käytettyjä ihmisiä ei pidä rangaista, Ohisalo kirjoitti.

Von der Leyen vaati lisäpakotteita

EU on tulkinnut Valko-Venäjän linjan kostoksi siitä, että Bryssel on asettanut pakotteita Lukashenkan hallinnolle maan opposition raa'asta kohtelusta. Lukashenka on kiistänyt syytteet.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen vetosi maanantai-iltana EU:n jäsenvaltioihin, että nämä hyväksyisivät lisää pakotteita "hybridihyökkäyksestä" vastuussa olevia Valko-Venäjän viranomaisia vastaan.

Valko-Venäjän tapaa käyttää siirtolaisia välineenä poliittisiin tarkoituksiin ei von der Leyenin mukaan voi hyväksyä.

– Valko-Venäjän on lopetettava ihmisten henkien vaarantaminen, hän sanoi lausunnossaan.

Euroopan komission tiedottaja Adalbert Janhz sanoi maanantaina, että puolalaisviranomaiset ovat viime viikkoina raportoineet viikoittain yli 3 000 yrityksestä ylittää raja.

Sotilasliitto Nato sanoi maanantaina lausunnossaan olevansa huolissaan tilanteen kiihtymisestä rajalla ja kehotti Valko-Venäjää noudattamaan kansainvälistä oikeutta. Naton mukaan maan "hybriditaktiikkaa" ei voi hyväksyä.

– Nato on valmiina avustamaan liittolaisiaan ja säilyttämään alueen turvallisena, sotilasliitto kommentoi lausunnossaan.

Myös Yhdysvallat tuomitsi maanantaina Valko-Venäjän toiminnan ja vaati maata lopettamaan "siirtolaisten orkestroimisen" rajalle.

Ainakin kymmenen kuollut rajalla

Monet Puolaan pyrkineet ovat kertoneet, että Valko-Venäjän viranomaiset pakottivat heidät ylittämään rajan ja sitten Puolan viranomaiset työnsivät heidät takaisin Valko-Venäjän alueelle.

Puolalaisen Gazeta Wyborcza -lehden mukaan alueella on tähän mennessä kuollut ainakin kymmenen maahanpyrkijää, joista seitsemän kuoli Puolan puolella rajaa.

Puola on lähettänyt alueelle tuhansia sotilaita, ottanut alueella käyttöön hätätilan, rakentanut teräslanka-aidan ja hyväksynyt muurin rakentamisen.

_____

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut