Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Yhdysvaltain Nasa lykkää miehitettyjä kuulentoja vuoteen 2025 tai myöhemmäksi

Lykkäystä Nasan tehtävälle tuli vähintään vuoden verran. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Yhdysvaltain avaruushallintovirasto Nasa ilmoittaa lykkäävänsä suunniteltua miehitettyä kuulentoaan aikaisintaan vuoteen 2025. Lykkäystä tehtävälle tuli vähintään vuoden verran, sillä Artemis-ohjelman oli määrä toteutua vuonna 2024.

Alkuperäinen aikataulu päätettiin entisen presidentti Donald Trumpin kaudella. Ohjelmaa ovat hidastaneet useat viivästykset laitteiston kehityksessä. Lisäksi etenemistä on hidastanut miljardööri Jeff Bezosin Blue Origin -yhtiön nostama oikeusjuttu, jonka Nasa voitti viime viikolla.

Blue Origin haastoi Nasan oikeuteen hävittyään tarjouskilpailun Elon Muskin SpaceX -yhtiölle.

– Menetimme liki seitsemän kuukautta käräjöintiin, ja se on todennäköisesti lykännyt ensimmäistä ihmislaskeutumista aikaisintaan vuoteen 2025, Nasan johtaja Bill Nelson kertoi toimittajille tiistaina.

Nelsonin mukaan Nasa on kuitenkin tehnyt selvää edistystä ja viittasi siihen, että tehtävässä käytettävä Orion-miehistöalus on kiinnitetty valtavan SLS-avaruusraketin nokkaan Kennedyn avaruuskeskuksessa Floridassa.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut