Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Biden myöntää Yhdysvaltain kuluttajahintojen olevan liian korkealla ja lupaa puuttua inflaatioon

Presidentti Joe Biden myöntää yhdysvaltalaisten kuluttajien maksavan liikaa tavallisista tuotteista ja lupaa puuttua maansa poikkeuksellisen kovaan inflaatioon. Bidenin mukaan työttömien määrä laskee ja palkat nousevat, mutta tästä huolimatta hinnat ovat edelleen liian korkealla.

– Kaikki bensiinigallonasta leipään maksaa enemmän, Biden sanoi Baltimoressa pitämässään televisioidussa puheessa.

– Vaikka palkat kasvavat, meillä on silti haasteita ja meidän täytyy puuttua niihin, hän lisäsi.

Yhdysvaltain kuluttajahinnat nousivat lokakuussa nopeinta tahtia yli 30 vuoteen. Inflaatiotahti oli 6,2 prosenttia, kun sekä bensiini, autot että elintarvikkeet kallistuivat.

Kuluttajahintojen nousu on ollut nopeaa, kun Yhdysvaltain talous elpyy koronakuopasta. Hintoja ovat nostaneet paitsi korkea kysyntä myös maailmanlaajuiset toimitusongelmat sekä pula työntekijöistä Yhdysvalloissa.

Keskuspankki Fed on sanonut pitävänsä inflaatiopiikkiä väliaikaisena ilmiönä, mutta toistaiseksi hinnoissa ei ole näkynyt merkkejä nousutahdin rauhoittumisesta.

Syyskuusta kuluttajahinnat nousivat 0,9 prosenttia, kun ennakko-odotus oli 0,6.

Suurtyöttömyys hiipumassa

Fedin inflaatiotavoite on pitää hintojen vuosinousu kahdessa prosentissa. Keskuspankki on torjunut ajatukset korkojen nostamisesta, koska katsoo, ettei talous ole vielä päässyt koronakriisin yli.

Koronakriisin aiheuttama suurtyöttömyys on sitä vastoin hiipumassa. Uusia työttömiä ilmoittautui uuden tilaston mukaan viime viikolla 267 000. Lukema oli alin sitten viime vuoden maaliskuun.

Biden lähti Baltimoreen mainostamaan 1,2 biljoonan dollarin infrastruktuuripakettiaan, jolla hän uskoo maansa pystyvän kääntämään tilanteen paremmaksi. Kongressin tuen tuoreeltaan saanut paketti auttaisi presidentin mukaan laskemaan hintoja ja vähentämään toimitusten ruuhkautumista.

Valkoisen talon mukaan Bidenin on määrä allekirjoittaa pakettinsa lainvoimaiseksi maanantaina.

Edustajainhuone hyväksyi paketin varhain lauantaina Suomen aikaa. Paketti keräsi kannatusta myös republikaanien riveistä, kun 13 republikaanien edustajaa asettui tukemaan demokraattipresidentin uudistuspakettia.

Bidenin lakipaketilla kunnostetaan Yhdysvaltain rapistuvaa liikenneverkkoa ja tietoliikenneyhteyksiä sekä luodaan samalla työpaikkoja. Sillä on määrä parantaa myös maan internetyhteyksiä. Paketti meni senaatissa läpi jo elokuussa.

Sosiaaliturvapaketti jumiutui kongressiin

Vaikka kongressista löytyi tukea infrastruktuuripaketille, on presidentin toiselle paketille kirvonnut vähemmän rakkautta. Mittavan sosiaaliturvapaketin käsittely on jumiutunut demokraattien sisäisen kinastelun vuoksi.

Edustajainhuoneen demokraattipuhemies Nancy Pelosi kertoi viikonloppuna, että äänestystä paketista lykätään. Hänen mukaansa eräät edustajainhuoneen jäsenet ovat halunneet lisäselvityksiä paketin talousvaikutuksista, ja tätä toivetta kunnioitetaan. Hän arvioi, että riippumaton selvitys voisi olla saatavilla noin viikon kuluessa.

Viikonloppuna ainakin kuusi demokraattiedustajaa oli vastahakoisia antamaan tukensa jopa 1,85 biljoonan suuruiselle Build Back Better -nimellä kulkevalle sosiaaliturvapaketille.

Sosiaaliturvapakettiin vastahakoisesti suhtautunut demokraattisenaattori Joe Manchin arvioi Twitterissä tuoreen kuluttajahintaindeksiraportin julkistamisen jälkimainingeissa, etteivät inflaation vaikutukset olisi suinkaan hetkellisiä, vaan tilanne vain pahenee.

Edustajainhuoneen energia- ja kauppakomitean republikaanit puolestaan julistivat, että rahan laittaminen demokraattien kulutusmaniaan pahentaa entisestään yhdysvaltalaisten asioita. Twitterissä asiaa kommentoineet republikaaniedustajat kutsuivat hintojen nousua nimellä Bidenflation eli Bidenflaatio.