Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Ruotsissa Andersson sai luvan aloittaa hallitustunnustelut – aikataulu on nopea

Jos valtiopäivät valitsee Magdalena Anderssonin pääministeriksi, hänestä tulee Ruotsin ensimmäinen naispääministeri. AFP / LEHTIKUVA

STT–TT

Ruotsissa sosiaalidemokraattien tuore puoluejohtaja Magdalena Andersson sai torstaina tehtäväkseen selvittää uuden hallituksen muodostamista. Toimeksiannon antoi valtiopäivien puhemies Andreas Norlén.

Norlén antoi Anderssonille aikaa hallitustunnusteluihin ensi tiistain aamukymmeneen paikallista aikaa. Puhemies sanoi haluavansa nähdä "nopean mutta ei pakotetun" selvitysprosessin.

Jos Andersson saa koottua ensi tiistaiksi hallituspohjan, äänestys Ruotsin uuden pääministerin valinnasta voitaisiin pitää valtiopäivillä jo 18. marraskuuta. Uusi hallitus olisi mahdollista nimittää tuon jälkeen 22. marraskuuta.

Anderssonilla on kuitenkin mahdollisuus pyytää ensi tiistain jälkeen lisäaikaa hallitustunnusteluihin, jos hän katsoo sitä tarvitsevansa.

Andersson sanoi torstaina aloittavansa selvitystyön saman tien ja kutsuneensa hallitusneuvotteluihin vasemmistopuolueen puheenjohtajan Nooshi Dadgostarin.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut