Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

IL: Liikuntarajoitteinen Jan joutui konttaamaan ulos vaunusta – konduktöörien mukaan heillä ei ollut velvollisuutta tai vakuutusta auttaa vammaista pois junasta

VR:n liikuntarajoitteinen pyörätuoliasiakas Jan Adrian Ronkainen päätyi pääkaupunkiseudulla junaan, josta hän ei päässyt esteettömästi pois. Junasta poistuakseen Jan konttasi konduktöörien ohjaamana junasta samalla kun he laskivat hänen pyörätuolinsa laiturille. Asiasta uutisoi Iltalehti.

Tapaus sattui viime perjantaina, kun Ronkainen oli matkustamassa Tikkurilasta Järvenpäähän. Ronkainen pääsi junan kyytiin, kun kaksi muuta matkustajaa auttoivat. Auttajat tosin poistuivat kyydistä Keravan kohdalla.

Koska muita henkilöitä paikallisjunassa ei yöllä ollut, soitti Ronkainen VR:n palvelunumeroon. Konduktöörit nousivat junaan Tikkurilasta.

– Ne sanoivat minulle suoraan, että miten olet päässyt tänne junaan. Kerroin, että tuntemattomat ihmiset auttoivat. Konnarit myös kysyivät, miksi minulla ei ole avustajaa mukana. He kertoivat, ettei heillä ole velvollisuutta auttaa vammaista pois junasta. Heillä ei ole vakuutusta, jos jotain sattuu, Ronkainen kertasi Iltalehdelle tapahtumia.

– Jouduin konttaamaan nolosti pois junasta sen takia. Istuin junan portailla ja konduktöörit nostivat pyörätuolin maahan ilman minua.

Lopuksi konduktöörit totesivat Ronkaiselle, että jatkossa olisi hyvä ottaa avustaja mukaan. Kommentti kummastutti, sillä hän liikkuu 25-vuotiaana aikuisena yleensä itsenäisesti.

Hän kritisoi konduktöörien toimintaa tilanteessa ja toivoisi, että VR:n junissa olisi aina konduktööri.

VR:n lähiliikennejohtaja Anu Punola kertoi Iltalehdelle, että kyseinen junamalli on VR:n vanhinta kalustoa eikä se ole esteetön.

Punolan mukaan tuntia myöhemmin Järvenpään asemalta olisi lähtenyt esteetön matalalattiainen juna. Siihen olisi ollut tilattavissa tarvittaessa myös ilmainen avustajapalvelu.

Hän kertoi myös, että konduktöörit eivät saa nostaa henkilöä, jos ei ole tiedossa millainen vamma tällä on.

– VR:n sisäisen selvityksen mukaan missään kohtaa ei tehty ohjeiden vastaisesti, Punola kommentoi Ronkaisen tapausta.