Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | EU-maiden ulkoministerit keskustelevat uusista Valko-Venäjä-pakotteista, Itävalta aloittaa tänään rokottamattomia koskevan koronasulun, läntinen virtaus saapuu lämmittämään Suomea pakkasyön jälkeen

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Läntinen virtaus saapuu lämmittämään Suomea pakkasyön jälkeen

Yön aikana pohjoisesta kulkeva sadealue tuo Lappiin lisää lunta ja lauhduttaa kovimpia pakkasia, kertoo Ilmatieteen laitos.

Autoilijoiden tulee noudattaa varovaisuutta maan pohjoisosissa, sillä ajo-olosuhteet voivat heikentyä aamusta alkaen jäätävän tihkusateen ja lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Alkuviikosta Suomessa vaikuttaa läntinen virtaus, ja maan eteläosassa lämpötilat ovat käytännössä koko ajan plussan puolella. Lapissa pysytään pikkupakkasilla.

Torstaiyönä Suomen puolestaan ylittänee matalapaine, joka tuo koko maahan sateita ja lauhduttanee myös Lappia nollan tietämille.

EU-maiden ulkoministerit keskustelevat uusista Valko-Venäjä-pakotteista

EU-maiden ulkoministerit ovat tänään koolla Brysselissä. Ministerien asialistalla on Puolan ja Valko-Venäjän rajakriisi. Kokouksessa keskustellaan muun muassa uusista pakotteista Valko-Venäjää vastaan.

Suomea kokouksessa edustaa ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

EU:n ulkoasioiden korkean edustajan Josep Borrellin mukaan EU aikoo laajentaa Valko-Venäjän vastaisia pakotteita maanantaina niihin, jotka ovat osallisia siirtolaisten kuljetuksiin Puolan rajalle. Pakotteet koskisivat muun muassa lentoyhtiöitä, matkatoimistoja ja viranomaisia.

Itävalta aloittaa tänään rokottamattomia koskevan koronasulun

Itävalta aloittaa tänään ensimmäisenä EU:ssa maanlaajuisen koronasulun, joka koskee vain rokottamattomia. Asiasta kertoi Itävallan liittokansleri Alexander Schallenberg.

Itävallan tartuntatilanne on pahentunut viime aikoina. Lauantaina uusia tartuntoja ilmoitettiin ennätyksellisesti yli 13 000.

Sulku koskee niitä yli 12-vuotiaita, joita ei ole joko rokotettu tai jotka eivät ole tuoreeltaan parantuneet tartunnasta. He saavat poistua kotoaan vain kuntoilua, välttämättömien ostosten tekemistä tai terveydenhuoltoon hakeutumista varten.

Rajoituksia rikkovat voivat saada 500 euron sakon.

Noin 65 prosenttia Itävallan liki yhdeksästä miljoonasta asukkaasta on rokotettuja. (Lähde: AFP)

Euroopan ympäristökeskus: Toissa vuonna yli 300 000 ihmistä kuoli ennenaikaisesti ilmansaasteiden takia

Euroopan ympäristökeskus (EYK) arvioi, että Euroopan unionin alueella 307 000 ihmistä kuoli vuonna 2019 ennenaikaisesti ilmansaasteiden takia. Yli puolet kuolemista olisi keskuksen mukaan voitu estää, jos kaikki unionin jäsenvaltiot olisivat noudattaneet Maailman terveysjärjestön WHO:n ilmanlaatuohjeistusta.

EYK sanoo, että ilmansaasteet on Euroopassa merkittävin yksittäinen ympäristön aiheuttama terveysriski.

Ilmansaasteet aiheuttavat ennenaikaisia kuolemia ja sairastumisia. Sydänsairaudet ja -kohtaukset ovat yleisempiä ennenaikaisiin kuolemiin johtavia vaivoja, joiden syyksi voidaan lukea ilmansaasteet.

Keskus kertoo, että ilmanlaatu oli vuonna 2019 parempi kuin aiempana vuonna.

EYK on Euroopan unionin erillisvirasto.

Yhdysvaltain ja Kiinan presidenttien määrä neuvotella virtuaalisesti

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin ja hänen kiinalaiskollegansa Xi Jinpingin on määrä neuvotella tänään virtuaalisesti.

Biden ja Xi ovat keskustelleet puhelimessa jo kahdesti aiemmin sen jälkeen, kun Biden astui virkaansa viime tammikuussa.

Kaksikko tuntee toisensa varsin hyvin aiemmilta ajoilta. He tapasivat useasti, kun Biden oli Barack Obaman ja Xi Hu Jintaon varapresidentti.

Presidenttien valmistautuessa etätapaamiseensa maiden väliset jännitteet kiristyvät entisestään. Osittain maiden väliset suhteet ovat pingottuneet viime aikoina Taiwanin vuoksi, mutta välejä ovat hiertäneet myös muun muassa kauppaan ja ihmisoikeuksiin liittyvät asiat. (Lähde: AFP)

Ainakin 20 ihmistä kuollut epäillyssä jihadisti-iskussa Burkina Fasossa

Länsi-Afrikassa sijaitsevassa Burkina Fasossa ainakin 20 ihmistä on kuollut iskussa, jonka taustalla epäillään olevan jihadisteja. Asiasta kertovat viranomaiset.

Isku tapahtui maan pohjoisosassa, ja siinä kuoli ainakin 19 poliisia ja yksi siviili. Kyseessä on yksi viime aikojen kuolettavimmista maan ase- ja turvallisuusjoukkoihin kohdistuneista iskuista.

Sahelin alueella sijaitsevassa Burkina Fasossa on kärsitty jihadistihyökkäyksistä jo usean vuoden ajan.

Burkina Faso lukeutuu maailman köyhimpiin maihin. (Lähde: AFP)

Uudessa-Seelannissa maoriheimo kieltää haka-tanssinsa käytön rokotuksia vastustavissa mielenosoituksissa

Uudessa-Seelannissa maoriheimo on kieltänyt rokotuksia vastustavia mielenosoittajia käyttämästä heimon perinteistä haka-tanssia mielenosoituksissa.

Uuden-Seelannin lainsäädännössä Ngati Toa -maoriheimo tunnistetaan perinteisen Ka Mate -hakan kulttuurisina vaalijoina. Tanssia oli tanssittu koronarajoituksia vastustavissa mielenosoituksissa.

Ngati Toa tuomitsee tanssin käytön koronarokotteita vastustavien agendojen edistämisessä ja vaatii, että mielenosoittajat lakkaavat käyttämästä heimon kulttuuriaarretta.

Ka Mate on haka-tansseista tunnetuin. Maorit ovat Uuden-Seelannin alkuperäiskansa. (Lähde: AFP)

Espanja varmisti MM-paikkansa, Ruotsille pettymys

Espanja varmisti myöhään sunnuntaina paikkansa jalkapallon Qatarin 2022 MM-turnaukseen, kun se voitti Sevillassa Ruotsin maalein 1–0. Alvaro Morata ratkaisi B-lohkon pelin Espanjalle neljä minuuttia ennen peliajan päättymistä. Pettynyt Ruotsi joutuu hakemaan kisapaikkaansa jatkokarsinnassa.

MM-kisapaikkansa varmisti sunnuntaina myös Kroatia, joka voitti H-lohkossa Venäjän maalein 1–0. Kroatian voitto oli Venäjälle erityisen kitkerä, sillä sen varmisti puolustaja Fedor Kudryashovin oma maali. Myös Venäjällä on edessään jatkokarsinta.

Qatariin suuntaa myös Serbia, joka yllätti A-lohkossa Portugalin 2–1-voitolla. Jatkokarsinta odottaa myös Portugalia.

NHL-konkari Leo Komarov vahvistaa siirtonsa KHL:ään

NHL-konkari Leo Komarov siirtyy jääkiekkoliiga KHL:ään. Suomalaispelaaja kertoi asiasta muun muassa Twitter-tilillään. Komarov siirtyy New York Islandersista SKA Pietariin.

Komarov kertoo päätöksen olleen hänen uransa vaikein. Hän kuvailee, että kolmen vuoden aikana joukkuekaverit ja valmentajat ovat olleet hänelle kuin perhe.

Jääkiekkoilija korostaa, että hän teki päätöksen siirtymisestä itse ja että kukaan ei tehnyt sitä hänen puolestaan.

34-vuotias Komarov on pelannut NHL:ssä yhdeksällä kaudella.