Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puolan viranomaiset: Suljetulle raja-asemalle on kerääntynyt satoja rajan yli pyrkiviä ihmisiä

Puolan ja Valko-Venäjän välisen rajan Kuznican raja-asemalle on kokoontunut suuri joukko siirtolaisia, kertovat puolalaisviranomaiset. Puolan mukaan Valko-Venäjän joukot ovat kuljettaneet siirtolaiset asemalle, jonka Puola on sulkenut.

Puolan rajavartiosto ja puolustusministeriö jakoivat rajalta videoita Twitterissä. Videoille ei ollut riippumatonta vahvistusta, koska Puola on julistanut poikkeustilan ja kieltänyt toimittajilta pääsyn rajavyöhykkeelle.

Puolan mukaan rajalla on noin 3 000–4 000 pääosin Lähi-idän maista saapunutta siirtolaista, jotka pyrkivät EU:n alueelle.

Rajavartioston tiedottaja Anna Michalska sanoi, että rajalle on kokoontunut satoja ihmisiä.

– Odotamme, että sieltä yritetään tulla voimalla rajan yli. Tällä hetkellä olemme lähettäneet kaikki käytettävissä olevat joukkomme alueelle, Michalska sanoi.

Lukashenka uhosi uusia pakotteita vastaan

Valko-Venäjän johtaja Aljaksandr Lukashenka sanoi Valko-Venäjän pyrkivän palauttamaan maahan suurin joukoin saapuneet siirtolaiset takaisin kotimaihinsa.

Lukashenka sanoi, että Puolan rajalle kerääntyneitä siirtolaisia yritetään suostutella palaamaan kotiin.

– Mutta nämä ihmiset ovat hyvin itsepäisiä. Kukaan heistä ei halua palata, Lukashenka pahoitteli uutistoimisto Beltan mukaan.

Lukashenka sanoi myös, että Valko-Venäjä voisi toimittaa siirtolaiset ilmateitse Saksaan, jos Puola ei tarjoa "humanitaarista käytävää."

– Voimme lähettää heidät Müncheniin omilla koneillamme, jos tarve, hän ehdotti.

Länsimaat ovat syyttäneet Valko-Venäjää siirtolaisten masinoimisesta Lähi-idästä EU:n rajoille. Valko-Venäjän hallinto kiistää syytteet. Lukashenka vakuutti, ettei Valko-Venäjä haluaa rajoilleen syntyneen siirtolaiskriisin kärjistyvän konfliktiksi.

– Se olisi meille haitaksi.

EU-maiden ulkoministerit olivat samaan aikaan maanantaina koolla Brysselissä. Kokouksessa keskusteltiin muun muassa uusista pakotteista Valko-Venäjää vastaan. Lukashenka sanoi Valko-Venäjän vastaavaan mahdollisiin lisäpakotteisiin.

Irak järjestää paluulentoja

Irakin hallitus järjestää paluulentoja niille kansalaisilleen, jotka haluavat vapaaehtoisesti palata kotimaahansa Valko-Venäjältä. Asiasta kertoi maan ulkoministeriön tiedottaja Ahmed al-Sahaf.

Ensimmäinen lento järjestetään torstaina. Irak kertoi jo viime viikolla ottavansa vastaan vapaaehtoisesti palaavat kansalaisensa.

Valko-Venäjän ja Puolan rajalla jumissa olevista ihmisistä monet ovat Irakista ja suuri osa kurdeja. Irakin viranomaisten mukaan 571 Irakin kansalaista on ilmoittanut haluavansa palata kotimaahansa.

Ainakin kymmenen ihmistä on avustusjärjestöjen mukaan kuollut raja-alueella, jossa lämpötilat laskevat jo pakkasen puolelle.

Useat lentoyhtiöt ovat lakanneet myymästä irakilaisille, syyrialaisille ja jemeniläisille lentolippuja Valko-Venäjälle. Monet EU:n alueelle pyrkivät ovat sen jälkeen lentäneet Minskiin kiertoteitä, esimerkiksi Turkin tai Egyptin kautta. Turkki kielsi perjantaina kyseisten maiden kansalaisia lentämästä Valko-Venäjälle omilta kentiltään.

Valko-Venäjän valtiollinen lentoyhtiö Belavia ilmoitti sunnuntaina, ettei se maanantaista lähtien enää päästä syyrialaisia, irakilaisia, jemeniläisiä eikä afganistanilaisia lennoilleen Dubaista Minskiin.

---

Korjattu aiempaa uutista klo 19.32: Puolan mukaan rajalla on siirtolaisia noin 3 000–4 000 (ei 3 000–40 000)