Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjän puolustusministeriö myönsi satelliitin tuhoamisen ohjuskokeen aikana – syntyneen romun pelättiin uhkaavan ISS-avaruusasemaa

Venäjän puolustusministeriö myönsi tiistaina, että yksi maan satelliiteista tuhottiin ohjuskokeen aikana. Onnistuneen kokeen aikana tuhottiin ministeriön mukaan vuodesta 1982 kiertoradalla ollut Tselina-D-satelliitti.

Ministeriö kuitenkin kiisti, että koe olisi aiheuttanut vaaraa.

Venäjän avaruusjärjestön Roskosmosin mukaan sille "tärkein asia" on kansainvälisen ISS-avaruusaseman miehistön turvallisuus.

– Automatisoitu varoitusjärjestelmä vaaratilanteiden varalta (jatkoi) tilanteen valvontaa ehkäistäkseen ja vastatakseen kaikkiin ISS-aseman ja sen miehistön mahdollisiin turvallisuusuhkiin, Roskosmos sanoi.

Yhdysvaltojen mukaan Venäjä testasi satelliittitorjunta-asetta (ASAT). Satelliittitorjuntaan käytetään muun muassa ohjuksia tai niin kutsuttuja tappajasatelliitteja. Yhdysvaltojen ulkoministeriön mukaan asekokeen takia Maata kiertävälle radalle päätyi yli 1 500 suurempaa, seurattavissa olevaa avaruusromun kappaletta ja satojatuhansia pienempiä kappaleita.

Yhdysvaltain avaruushallintovirasto Nasan johtaja Bill Nelson sanoi olevansa tyrmistynyt ja kuvasi lausunnossaan kammottavaksi, että Venäjä saattaisi vaaraan ISS-avaruusasemalla olevat yhdysvaltalaiset, venäläiset ja muiden maiden kansalaiset.

Yhdysvaltojen mukaan kansainvälisen ISS-avaruusaseman henkilökunta varautui jo jättämään avaruusaseman romun vuoksi. Nasan verkkosivuilla julkaistussa Nelsonin lausunnossa sanotaan, että testin takia asemalla tehtiin hätätoimia turvallisuussyistä. Romun lentorata ei kuitenkaan lopulta osunut avaruusaseman reitille.

Pienikin romu voi aiheuttaa suuren vaaran

Avaruusromun alustavaan luetteloimiseen menee päiviä tai viikkoja, tviittasi yhdysvaltalaisen huippuyliopisto Harvardin tähtitieteilijä Jonathan McDowell. Hänen mukaansa kestää vuosia ennen kuin kaikki romu saadaan paikannettua.

Yhdysvaltain puolustusministeriön Pentagonin tiedottaja John Kirby sanoi yhdysvaltalaiskanava CNN: n mukaan toimittajille, että avaruusromu voi olla vaaraksi.

– Avaruusromu on välitön huolenaihe. Ne nyt leijuvat siellä ja voivat aiheuttaa vaaraa myös kansainväliselle avaruusasemalle, Kirby sanoi.

"Tämä oli puhtaasti sotilaallinen testi"

Jo aiemmin Yhdysvaltain ulkoministeriön edustaja Ned Price oli sanonut, että Venäjä tuhosi ohjuksella oman satelliittinsa.

– Tämä oli puhtaasti sotilaallinen testi, sapelinkalistelua, eikä sellaista olisi pitänyt tehdä. Yhä useammat avaruusteknologian parissa työskentelevät ihmiset ovat sitä mieltä, että kiertoradalla on jo nyt aivan liikaa romua. Se, että sitä pannaan sinne tahallaan lisää, on anteeksiantamatonta, syytti Harvardin McDowell.

ASAT-teknologiaa on vain muutamilla mailla. Yhdysvaltojen, Venäjän, Kiinan ja Intian tiedetään tuhonneen omia satelliittejaan.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.