Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Kiinan Xi ja Yhdysvaltain Biden tukkanuottasilla Taiwanin asemasta

Biden ja Xi tuntevat toisensa hyvin jo pitkältä ajalta, sillä he tapasivat usein, kun he olivat varapresidentteinä. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Kiinan presidentti Xi Jinping ja Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ovat vaihtaneet varoituksia Taiwanin tulevaisuudesta odotettua pitemmäksi venyneen virtuaalisen huippukokouksen aikana.

Kokous venähti kolmeen ja puoleen tuntiin, ja yhdysvaltalainen viranomainen luonnehti keskustelua "kohteliaaksi ja avoimeksi".

Presidenttien keskustelujen tavoitteena oli sovitella kahden talous- ja geopoliittisen jättiläisen tulenarkoja suhteita, mutta Taiwania koskevat jännitteet tulivat selvästi ilmi.

Xi varoitti Bidenia siitä, että Yhdysvaltain tuki Taiwanin itsenäisyydelle olisi "kuin leikkimistä tulella". Asiasta kertoi Kiinan valtiollinen media.

– Jotkut Yhdysvalloissa aikovat käyttää Taiwania Kiinan valvontaan. Tällainen suuntaus on kuin leikkimistä tulella, ja ne, jotka leikkivät tulella, kärventyvät, Xi sanoi kiinalaisen uutistoimiston Xinhuan mukaan.

Kiina pitää Taiwania kapinoivana maakuntanaan ja sanoo Taiwanin asioiden olevan Kiinan sisäisiä asioita.

Taiwanista käytiin "pitkä keskustelu"

Biden varoitti Kiinaa yksipuolisista pyrkimyksistä muuttaa nykyistä tilaa tai horjuttaa rauhaa ja vakautta Taiwaninsalmen toisella puolella, sanottiin Valkoisen talon lausunnossa.

Lausunto toisti Yhdysvaltain pitkäaikaisen politiikan, jonka mukaan Taiwanin itsenäisyyttä ei tunnusteta mutta tuetaan saaren puolustusta.

Nimettömän yhdysvaltalaisviranomaisen mukaan Taiwanista käytiin "pitkä keskustelu".

Biden esitti Xille myös huolensa Kiinan ihmisoikeustilanteesta sekä uiguurien sorrosta Xinjiangin alueella.

Yhteistyötä ilmastoasioissa

Harvinaisena osoituksena halukkuudesta yhteistyöhön Kiina ja Yhdysvallat ilmoittivat viime viikolla Glasgow'n ilmastohuippukokouksessa ryhtyvänsä ilmastoyhteistyöhön. Kiinan ja Yhdysvaltain hiilidioksidipäästöt ovat maailman suurimmat.

Biden ja Xi tuntevat toisensa hyvin jo pitkältä ajalta, sillä he tapasivat usein, kun Biden oli Barack Obaman ja Xi Hu Jintaon varapresidentti.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut