Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Oppositio jätti välikysymyksen Suomen varautumisesta mahdolliseen hybridivaikuttamiseen rajoilla

Perussuomalaisten alullepanemaan välikysymykseen osallistuvat myös kokoomuksen, kristillisdemokraattien ja Liike Nytin eduskuntaryhmät. -KOIVISTO ANTTI AIMO-KOIVISTO / LEHTIKUVA

Sanna Nikula / STT

Oppositio jätti tiistaina hallitukselle välikysymyksen siitä, miten Suomi varautuu mahdolliseen siirtolaisvirtojen ohjaamiseen perustuvaan hybridivaikuttamiseen. Perussuomalaisten alulle panemaan välikysymykseen osallistuvat myös kokoomuksen, kristillisdemokraattien ja Liike Nytin eduskuntaryhmät.

Välikysymyksessä esitetään, että Suomen lainsäädäntöön säädetään välittömästi hätätilapykälä, jonka nojalla turvapaikkahakemusten vastaanottaminen voidaan keskeyttää määräajaksi. Se koskisi tilannetta, jossa maahantulo on laajamittaista ja keskeyttäminen on tarpeen kansallisen turvallisuuden ja yleisen järjestyksen turvaamiseksi.

Kysymyksen taustalla on kiristynyt tilanne Valko-Venäjän ja Puolan rajalla, kun Valko-Venäjä on käyttänyt hyväkseen laittomasti EU:n alueelle pyrkiviä siirtolaisia ohjaamalla heitä EU:n rajoille.

Perussuomalaisten puheenjohtajan Riikka Purran mielestä pykälät pitäisi saada tehtyä rajavartio- ja ulkomaalaislakiin jo tällä vaalikaudella.

– Vastaus, että turvapaikkaprosessi tulee aina läpikäydä, ei riitä. Monella EU:n jäsenmaalla on käytössään hätätilapykälät ja mahdollisuus toimia toisin. Nämä maat kuuluvat aivan samoihin kansainvälisiin sopimuksiin kuin Suomi, Purra sanoi välikysymystä koskevassa tiedotustilaisuudessa eduskunnassa.

– Myös Suomen pitää ottaa maahanmuuttopolitiikka omiin käsiinsä, hän lisäsi.

Mykkänen: Kysymys ei maahanmuutosta yleensä

Hallituksessa on jo puhuttu siitä, että Suomen valmiuslaki olisi tarpeen avata ja muuttaa sen hybridivaikuttamista koskevia kohtia Valko-Venäjän ja Puolan rajaa vastaavien tilanteiden varalta.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kai Mykkäsen mukaan välikysymyksellä halutaan painostaa hallitusta ryhtymään toimeen ripeästi.

– Välikysymyksessä ei ole kysymys maahanmuutosta yleensä, vaan Suomen varautumisesta tilanteeseen, jossa ulkovalta vihamielisessä tarkoituksessa työntää ihmisiä Suomen rajan yli Suomea painostaakseen, Mykkänen sanoi.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut