Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Porvoon jalostamolle merkittävää tukea EU:n innovaatiorahastosta

Euroopan komissio on valinnut Nesteen vetyhankkeen Porvoon jalostamolla yhdeksi kohteeksi, joka saa merkittävää tukea EU:n innovaatiorahastosta. Komission mukaan hankkeessa kehitellään puhtaan vedyn tuotantoa.

Puhtaasta vedystä toivotaan ratkaisua siihen, että etenkin teollisuudessa mutta myös liikenteessä voitaisiin vähentää riippuvuutta fossiilisista polttoaineista.

Vedyn tuottaminen polttoaineeksi perustuu siihen, että vesimolekyylit hajotetaan vedyksi ja hapeksi elektrolyysin avulla. Menetelmä itsessään ei tuota päästöjä.

Elektrolyysi kuluttaa kuitenkin runsaasti sähköä, joten vedyn ympäristöystävällisyys riippuu siitä, minkä avulla sitä valmistetaan.

Harmaaksi vedyksi kutsutaan vetyä, joka on tuotettu fossiilisilla polttoaineilla. Vihreä vety on taas tehty uusiutuvan energian avulla.

Harmaasta kohti vihreää

Komission mukaan Nesteen hankkeessa pyritään vähentämään Porvoon jalostamon päästöjä siirtymällä harmaasta vedystä kohti vihreää vetyä. Lisäksi päästöjä aiotaan vähentää sinisen vedyn kautta.

Siniseksi vedyksi kutsutaan fossiilisilla polttoaineilla tuotettua vetyä, jonka päästöjä on vähennetty hiilen talteenotolla.

Porvoo hävisi keväällä Rotterdamille, kun Neste valitsi sijaintipaikkaa seuraavalle uusiutuvien tuotteiden jalostamolle. Tuolloin päätöksessä painoi yhtenä perusteena vähähiilisen vedyn saatavuus.

Seitsemälle hankkeelle yhteensä yli miljardi euroa

Innovaatiorahaston varat ovat peräisin EU:n päästökaupan päästöoikeuksien huutokauppatuloista. Seitsemälle hankkeelle jaetaan nyt yhteensä 1,1 miljardia euroa.

Muut rahoitettavat hankkeet sijaitsevat Belgiassa, Italiassa, Ranskassa, Hollannissa, Norjassa, Espanjassa ja Ruotsissa.