Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä: "Tämän päivän näkökulmasta pidän kuitenkin merkittävästi todennäköisempänä, että hallitus jatkaa kuin että se hajoaisi"

Hallituspuolueiden viikonvaihteen kokousten puheenvuorojen perusteella on jälleen alettu pohtia, millainen on pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen toimintakyky ja onko edessä hallituskriisi tai peräti hallituksen hajoaminen.

Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä pitää toki dramaattisena, että hallituspuolueen puheenjohtaja puhuu julkisesti mahdollisuudesta, että puolue voisi lähteä hallituksesta, ellei hallituksen politiikka miellytä sitä.

Jokisipilä viittaa keskustan puheenjohtajan Annika Saarikon lauantaiseen lausuntoon, jonka mukaan keskusta ei tule olemaan mukana hallituksessa, jossa "keimaillaan talousryhdin hylkäämisen kanssa".

Samaan hengenvetoon Jokisipilä muistuttaa, että Saarikko itse asiassa vain vaati aikaisemmin tehtyjen päätösten noudattamista ennen kaikkea tulevassa kevään kehysriihessä, eikä paaluttanut mitään uusia linjoja talouspolitiikalle.

–Jos hallitus pysyy sopimallaan linjalla, silloin tämä jää pelkäksi toteamukseksi, eikä sillä ole vaikutusta mihinkään.

Pääministeri Marin puolestaan sanoi lauantaina suhtautuvansa hallitusyhteistyöhön rakentavasti ja uskovansa, että kaikki asiat ovat ratkaistavissa, jos halua siihen löytyy.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ihmetteli Saarikon näkemyksiä sunnuntaina ja ilmoitti, että vasemmistoliitto on pitänyt kiinni kaikesta yhdessä sovitusta.

Pysyykö kasassa

Jokisipilä huomauttaa, että jo muutaman kerran on näyttänyt siltä, että lähimaastoissa on väijynyt hallituskriisin uhka. Siksi kevään kehysriihestä tuskin tulee helppoa.

– Mutta, mikä olisi hinta, jos hallitus kaatuisi.

Jokisipilä pohtii, olisiko nykyeduskunnasta löydettävissä vaihtoehtoista hallituspohjaa, jos keskusta jättäytyisi pois.

– Haluaisiko kokoomus lähteä sellaiseen halitukseen mukaan, mistä keskusta lähti liian löperön talouspolitiikan takia pois. En pidä kovin todennäköisenä.

Perussuomalaisten ja vasemmistopuolueiden varaan hallitus tuskin rakentuisi.

– Semmoista koalition mahdollisuutta ei ole, että vasemmistopuolueet ja perussuomalaiset istuisivat samassa hallituksessa.

Tässä vaiheessa alkaisivat ennenaikaiset eduskuntavaalit näyttää jo varsin todennäköiseltä, Jokisipilä arvioi. Tämäkään vaihtoehto ei välttämättä olisi nykyisille hallituspuolueille kovin houkutteleva. Jos keskustan tulkittaisiin toimillaan hajottaneen hallituksen, eivät äänestäjät tätä palkitsisi. SDP tuskin haluaisi pääministeripuolueena ennenaikaisia vaaleja, joten Jokisipilän arvioissa demarileirissä on neuvotteluvaraa keskustan suuntaan.

– Vasemmistoliiton ja vihreiden halua pitää tämä hallitus koossa lisää vahvasti se, että jos tämä hallitus kaatuu, ei ole ollenkaan sanottua, milloin nämä puolueet pääsevät seuraavan kerran hallitusvaltaa käyttämään.

Siispä asiantuntija lausuu:

– Tämän päivän näkökulmasta pidän kuitenkin merkittävästi todennäköisempänä, että hallitus jatkaa kuin että se hajoaisi.