Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Biden kutsui maita demokratiahuippukokoukseen, Kiina ja Venäjä jäivät ulkopuolelle

Kokoukseen on kutsuttu monien länsimaiden lisäksi muun muassa Irak, Intia, Pakistan ja Taiwan. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Venäjä syytti keskiviikkona Yhdysvaltin presidenttiä Joe Bidenia epäsovun kylvämisestä valtioiden välille. Biden kutsui toistasataa maata virtuaaliseen demokratiahuippukokoukseen joulukuussa. Venäjä ei ollut kutsuttujen joukossa.

– Yhdysvallat haluaa luoda uusia jakolinjoja ja lajitella maat niihin, jotka – heidän näkemyksensä mukaan – ovat hyviä, ja niihin, jotka ovat pahoja, sanoi Kremlin edustaja Dmitri Peskov.

– Yhä enemmän ja enemmän on kuitenkin sellaisia maita, jotka haluavat päättää itse, miten elävät, katsomatta mallia keneltäkään, Peskov jatkoi.

Peskovin mukaan Yhdysvallat yrittää omia koko demokratiakäsityksen.

– Niin ei voi, eikä pidä tehdä, Peskov neuvoi.

Taiwan mukana, Kiina u lkona

Kokoukseen on kutsuttu monien länsimaiden lisäksi muun muassa Irak, Intia, Pakistan ja Taiwan, ulkoministeriön verkkosivuilta selviää. Toisaalta myös Kiina jäi ilman kutsua kokoukseen. Kiinan ulkoministeriö ilmoitti keskiviikkona vastustavansa Taiwanin osallistumista huippukokoukseen.

– Kiina vastustaa tiukasti Yhdysvaltojen kutsua Taiwanin viranomaisille osallistua niin kutsuttuun demokratian huippukokoukseen, sanoi ulkoministeriön tiedottaja Zhao Lijian.

– Taiwan on luovuttamaton osa Kiinan aluetta, hän lisäsi.

Kiina pitää Taiwania kapinoivana maakuntanaan, eikä halua Taiwanin esiintyvän kansainvälisellä areenalla omana valtionaan.

Taiwan kiitteli keskiviikkona Bidenia saamastaan kutsusta. Taiwanin mukaan huippukokous antaa sille hienon mahdollisuuden jakaa demokraattinen menestystarinansa.

Vaikka Yhdysvalloilla onkin diplomaattisuhteet Kiinan eikä Taiwanin kanssa, on se Taiwanille tärkeä taloudellinen ja sotilaallinen kumppani.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut