Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Omikronmuunnosta epäillään löytyneen myös Tanskasta, Ruotsin suurlähettiläs kannustaa Etelä-Afrikassa olevia ruotsalaisia palaamaan kotimaahansa mahdollisimman pian

Omikronmuunnos on levinnyt jo ympäri Eurooppaa, ja myös Australia on ilmoittanut ensimmäisistä tapauksista.

Tanska tiedotti, että se epäilee virusta löytyneen kahdelta Etelä-Afrikasta saapuneelta matkustajalta. Maa terveysministeriön mukaan on erittäin todennäköistä, että kaksi tautitapausta edustaa uutta varianttia, mutta asia varmistetaan vielä testeillä.

Jos tapaukset vahvistuvat omikronmuunnokseksi, Tanska olisi ensimmäinen Pohjoismaa, josta uutta virusmuunnosta olisi tähän mennessä löydetty.

Britanniassa, Saksassa, Italiassa ja Tshekissä todettiin lauantaina ensimmäiset koronaviruksen omikronmuunnostapaukset. Britanniassa ja Saksassa tapauksia todettiin kummassakin kaksi, ja ne on yhdistetty Etelä-Afrikasta matkustaneisiin. Italiassa vahvistettiin yksi tapaus, joka oli Mosambikista saapuneella.

Australian terveysviranomaiset tiedottivat sunnuntaina kahdesta muunnostartunnasta matkustajilla, jotka olivat saapuneet lauantaina Sydneyyn eteläisestä Afrikasta Dohan kautta. Kumpikin on täysin rokotettuja ja oireettomia.

12 muuta lennon matkustajaa on passitettu karanteeniin siitä huolimatta, että heidän testituloksensa olivat negatiivisia. Noin 260:tä matkustajaa ja lentohenkilökuntaan kuuluvaa on ohjeistettu eristäytymään.

Norjalaisviranomaiset medialle: Hollantiin lentäneiden tartuntojen joukossa 13 omikronmuunnostapausta

Hollantiin Etelä-Afrikasta perjantaina saapuneilla matkustajilla todetuista koronavirustartunnoista 13 on omikronmuunnosta, kertoo norjalaislehti VG . Asiasta kertoo lehdelle Frode Forland Norjan kansanterveyslaitokselta.

Uutistoimisto NTB:n mukaan Hollannin viranomaiset eivät ole vahvistaneet tietoa.

Hollantiin saapui perjantaina Etelä-Afrikasta kaksi lentoa, joilla oli yhteensä noin 600 matkustajaa. Positiivisen koronavirustestituloksen saaneita oli yhteensä 61. Heidät asetettiin karanteeniin hotelliin.

Israel sulkee rajansa

Israel on ilmoittanut sulkevansa rajansa kaikilta ulkomaalaisilta vielä sunnuntain aikana. Viranomaiset perustelevat ratkaisua uudella virusmuunnoksella.

Pääministerin kanslian lausunnon mukaan ulkomaalainen pääsee maahan kiellon voimaantulon jälkeen vain erityiskomitean hyväksymällä luvalla.

Israelissa on todettu yksi uuden virusmuunnoksen aiheuttama tautitapaus Malawista saapuneella naisella. Uutta varianttia epäillään myös seitsemällä muulla ihmisellä maassa, mutta asiaa ei ole vielä vahvistettu.

Myös Britannia ilmoitti eilen alkavansa vaatia kaikilta maahan saapuvilta koronavirustestiä ja eristäytymistä, kunnes he ovat saaneet negatiivisen tuloksen. Britannia on kieltänyt maahantulon useasta eteläisen Afrikan maasta ja harkinnut matkustuskieltojen laajentamista.

Toinen Britannian tapauksista todettiin Nottinghamissa ja toinen Chelmsfordissa Lontoon itäpuolella. Molemmat potilaat ovat eristäytyneet, ja heidän kontaktejaan jäljitettiin.

Ruotsin suurlähettiläs neuvoo lähtemään Etelä-Afrikasta

Ruotsin suurlähettiläs Etelä-Afrikassa Håkan Juholt kannustaa kaikkia Etelä-Afrikassa lomailevia ruotsalaisia palaamaan kotimaahansa mahdollisimman pian.

– Ei ole mitään syytä jäädä katsomaan, mitä seuraavaksi tapahtuu, hän painottaa.

Kotiinpaluu ei kiristyvien matkustusrajoitusten vuoksi ole välttämättä helppoa. Uutistoimisto TT:n mukaan Ruotsin ja eteläisen Afrikan välillä ei ole suoria lentoja, joten matkaajat ovat välilaskumaiden tai lentoyhtiöiden sääntöjen armoilla. Juholtin mukaan minkäänlaisia kotiutuslentoja ei ole suunnitteilla.

Suurlähettiläs painottaa, että kyse ei kuitenkaan ole ulkoministeriön muodollisesta ohjeistuksesta. Hänen antamansa neuvo ei perustu terveyssyihin vaan siihen, että lentojen peruuntumisten vuoksi ihmiset voivat jäädä jumiin Etelä-Afrikkaan.

Ruotsin ulkoministeriön mukaan eteläisessä Afrikassa on joitakin tuhansia ruotsalaisia, joista suurin osa on juuri Etelä-Afrikassa.

Suomessa ulkoministeriö on kehottanut välttämään matkustamaan eteläisen Afrikan maihin omikronmuunnoksen vuoksi.

Omikronin ominaisuuksista epävarmuutta

Ensimmäisenä eteläisessä Afrikassa havaitun uuden muunnoksen epäillään olevan deltamuunnosta tarttuvampi.

EU:n alainen Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus ECDC arvioi perjantaina omikronmuunnoksen muodostavan suuren tai hyvin suuren riskin Euroopalle.

ECDC:n mukaan vielä on suurta epävarmuutta muunnoksen ominaisuuksista kuten sen tartuttavuudesta tai kyvystä kiertää rokotteiden antamaa suojaa. Virasto pitää kuitenkin todennäköisenä sitä, että muunnos pääsee leviämään pidemmälle Euroopan maissa.

Maailman terveysjärjestö WHO on määritellyt omikronin huolestuttavaksi muunnokseksi.