Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sveitsiläiset antoivat tukensa koronapassille kansanäänestyksessä

Sveitsiläiset ovat antaneet kansanäänestyksessä vankan tukensa koronapassin käytölle. 62 prosenttia äänestäjästä tuki koronapassia, ja äänestysprosentti oli 65.

Kampanjointi äänestyksen alla oli poikkeuksellisen vihamielistä, ja poliitikoihin kohdistui jopa tappouhkauksia. Sveitsin viranomaiset ovat valmistautuneet passin vastustajien mielenosoituksiin illalla.

Kuten muuallakin Euroopassa myös Sveitsissä koronavirusrajoitukset ovat herättäneet kasvavaa vastustusta.

Äänestysaika päättyi tänään puoliltapäivin paikallista aikaa, sillä suuri osa äänioikeutetuista oli antanut äänensä postitse ennen varsinaista äänestyspäivää.

Kansanäänestyksessä ihmisiltä kysyttiin, hyväksyvätkö he lakimuutoksia, jotka esimerkiksi luovat laillisen pohjan koronapassin käytölle. Passia on käytetty Sveitsissä julkisissa paikoissa syyskuusta alkaen. Passista käy ilmi, onko haltija ottanut rokotteet tai toipunut saamastaan tartunnasta.

Vastustajat ovat arvostelleet passia apartheidin kaltaisen järjestelmän luomisesta. Apartheid viittaa Etelä-Afrikassa ennen käytössä olleeseen rotuerottelupolitiikkaan.

Tulos voi johtaa väkivaltaisuuksiin

Bernissä poliisi on sulkenut parlamentin edustalla olevan aukion varautuakseen tuloksen julkistamista mahdollisesti seuraaviin mielenosoituksiin. Asiantuntijat ovat varoittaneet, että äänestys saattaa kiristää jännitteitä entisestään tai jopa johtaa väkivaltaisuuksiin.

Kampanjan aikana useiden rakennusten ympärille pystytettiin aitoja rokotuksia vastustavien mielenosoitusten vuoksi. Joissakin tapauksissa mielenosoituksissa nähtiin väkivaltaisia yhteenottoja poliisin kanssa.

Kansanäänestys ajoittui hetkeen, jona koronaviruksen uusi omikronmuunnos on alkanut levitä eri puolille maailmaa. Ensimmäisen kerran muunnos havaittiin eteläisessä Afrikassa.

Äänestys on toinen kerta alle puolen vuoden sisään, kun sveitsiläisten kantaa hallituksen koronatoimiin on kysytty kansanäänestyksessä. Kesäkuussa 60 prosenttia äänestäjistä tuki kansallisten toimenpiteiden pitkittämistä.