Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Islanti jatkaa entisellä hallituspohjalla, pääministerinä yhä punavihreä Katrin Jakobsdottir

Pääministerinä jatkaa punavihreän liikkeen Katrin Jakobsdottir. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Islannin aiempi hallituskoalitio kertoi sunnuntaina päässeensä sopimukseen uudesta hallituksesta samalla pohjalla. Pääministerinä jatkaa punavihreän liikkeen Katrin Jakobsdottir.

Punavihreä liike, konservatiivinen itsenäisyyspuolue ja keskustaoikeistolainen edistyspuolue saivat syyskuun parlamenttivaaleissa yhteensä 38 parlamentin 63 paikasta.

Äkkiseltään erikoiselta tuntuva vasemmistoa ja oikeistoa yhdistävä kokoonpano on onnistunut tuomaan Islannin politiikkaan vakautta vuosikymmenen ajan jatkuneiden poliittisten kriisien jälkeen. Pääministeri Katrin Jakobsdottir on tosin saanut runsaasti arvostelua, ja puolueen kansanedustajien määrä putosi vaaleissa 11:stä 8:aan. Tämän vuoksi punavihreät menettivät ympäristö- ja terveysministerien paikat.

Hallitusneuvottelut kestivät yli kaksi kuukautta, mikä johtui etenkin punavihreiden ja itsenäisyyspuolueen ideologisista eroista. Hallituksen muodostamista viivyttivät myös äänestyksen epäselvyydet yhdessä Islannin kuudesta vaalipiiristä, minkä vuoksi Islannin parlamentti hyväksyi vaalien tuloksen vasta torstaina.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut