Yhdysvaltalaisviranomaiset: Amazonin varastolla järjestettävä uusi äänestys ammattiliittoon järjestäytymisestä

Yhdysvaltain työviranomaiset ovat määränneet, että Amazonin Alabaman varastokeskuksella on järjestettävä uusi äänestys siitä, voivatko keskuksen työntekijät järjestäytyä ammattiliiton. Viranomaisten mukaan verkkokauppajätti on rikkonut sääntöjä äänestyksen yhteydessä.

Aiemman äänestyksen järjestäjät valittivat asiasta sen jälkeen, kun työntekijät olivat äänestäneet huhtikuussa ylivoimaisesti liittoaikeita vastaan.

Uudelle äänestykselle ei ole asetettu päivämäärää, eikä Amazon suostunut kertomaan uutistoimisto AFP:lle lähettämässään sähköpostissa, aikooko yhtiö valittaa päätöksestä.

Jos enemmistö olisi tukenut järjestäytymistä, työntekijät olisivat liittyneet vähittäis- ja tukkukauppojen työntekijöiden liittoon (RWDSU), joka olisi alkanut neuvotella Amazonin kanssa työehdoista.

RWDSU:n edustajan Stuart Appelbaumin mukana tuore päätös vahvistaa sen, mitä liitto on sanonut koko tämän ajan.

– Amazonin pelottelu ja häirintä esti sen, että työntekijöillä olisi ollut reilu mahdollisuus päättää, haluavatko he ammattiliiton työpaikalleen, Appelbaum kertoi.

Päätöksen uudesta äänestyksestä teki paikallinen kansallisen työsuhdeviranomaisen NLRB:n edustaja Lisa Henderson. Hän viittasi päätöksessään järjestäjien antamiin tietoihin, joiden mukaan Amazon oli muun muassa antanut ymmärtää, että yhtiö pitäisi kirjaa äänestäneiden työntekijöiden henkilöllisyydestä.

Liitto on aiemmin väittänyt muun muassa, että Amazon on pommittanut työntekijöitä ammattiliiton vastaisilla viesteillä.

Amazon: Emme usko liittojen olevan paras vastaus

Amazon alleviivasi tiedotteessaan, että Alabaman varastokeskuksen työntekijät olivat jo torjuneet ajatukset ammattiliittoon järjestäytymisestä. Yhtiön edustajan Kelly Nantelin mukaan on valitettavaa, että NLRB on nyt päättänyt, ettei huhtikuussa annetuilla äänillä ole väliä.

– Yhtiönä emme usko ammattiliittojen olevan paras vastaus meidän työntekijöillemme, Nantel kirjoitti yhtiön tiedotteessa.

Alabaman Bessemerissä järjestetty äänestys sai keväällä paljon palstatilaa. Lukuisat taiteilijat, päättäjät ja jopa presidentti Joe Biden esittivät tukeaan Bessemerin liittoaikeille.

Ammattiliitot ja poliittiset johtajat ovat väittäneet Amazonin työntekijöiden kohtaavan jatkuvaa painostusta ja tarkkailua. Lisäksi Amazonia on syytetty mitättömästä työsuhdeturvasta.

Myös Starbucksin työntekijät haaveilevat ammattiliitosta

Yhdysvaltain heikentyneen ammattiyhdistysliikkeen aktivistien pyrkimyksenä oli myös käyttää Alabaman varastokeskusta muiden järjestäytymistä koskevien pyrkimysten katalysaattorina.

Viime aikoina Yhdysvalloissa on ollut ammattiliittoon halajavien työntekijöidensä kanssa napit vastakkain myös kahvilaketju Starbucks . Ammattiliittoon järjestäytymisestä on ollut haaveita kolmessa maan koillisosassa sijaitsevassa kahvilassa.

Ketju on käyttänyt huomattavia resursseja vakuuttaakseen työntekijät äänestämään liittoaikeita vastaan. Työntekijöiden tulee antaa äänensä viimeistään joulukuun 8. päivänä.

Liittohaaveet ovat levinneet myös Amazonin sisällä ja ammattiliittoon järjestäytyminen on ollut tapetilla ainakin New Yorkissa sijaitsevassa varastokeskuksessa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut