Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Hallitus kokoontuu käsittelemään omikronmuunnosta, vain harva tietää tulevan eläkkeensä määrän, poliisi varoittaa maksukorttien tunnuslukujen urkkijoista

Tänään Säätytalolla neuvottelevalla hallituksella on runsaasti koronaan liittyviä asioita pöydällä. Aiheina ovat epidemiologinen tilannekuva, rokotustilanne ja uusi omikronmuunnos.

Tiettävästi hallitus keskustelee muun muassa rajojen terveysturvallisuudesta virusvariantin vuoksi. Hallituslähteiden mukaan hallituksen piirissä on kartoitettu erilaisia mahdollisia vaihtoehtoja, jopa rajojen sulkemista tai sisärajatarkastusten palauttamista. Päätöksiä etenemissuunnasta ei kuitenkaan ole tehty.

Ulkomaalaisten matkailijoiden maahantulo on kielletty ulkorajoilla tietyistä eteläisen Afrikan maista, joissa koronaviruksen uuden omikronmuunnoksen on havaittu leviävän.

Teknologiateollisuuden tes-neuvottelut jatkuvat tänään

Neuvotteluja teknologiateollisuuden uusista työehtosopimuksista jatketaan tänään kello 13. Maanantai-iltana neuvotelleet Teknologiateollisuuden työnantajat ja Teollisuusliitto päättivät neuvottelut myöhään maanantaina ilman ratkaisua.

Myös neuvotteluja toimihenkilösopimuksista jatketaan tänään, kerrottiin Teknologiateollisuuden työnantajien nettisivuilla.

Työehtosopimukset ovat umpeutumassa tänään, joten jos neuvotteluratkaisuun ei päästä, työrauha päättyy huomenna keskiviikkona.

Teollisuusliitto on Suomen suurin teollisuuden ammattiliitto, johon kuuluu noin 200 000 jäsentä. Liiton jäsenet työskentelevät 35 sopimusalalla.

Vain harva tietää tulevan eläkkeensä määrän

Vain kolme prosenttia kansalaisista tietää tarkasti oman tulevan eläkkeensä määrän ja joka kolmas on siitä suurin piirtein tietoinen, kertoo eläkelaitos Kevan teettämä kyselytutkimus.

Tietoisuus kohenee eläkeiän lähestyessä. 60 vuotta täyttäneistä tulevista eläkeläisistä 78 prosenttia oli kyselyssä suurin piirtein kartalla tulevasta eläkkeestään. Ikäryhmässä 50–59 vuotta osuus oli reilu puolet.

Alle 30-vuotiaista tulevan eläkkeensä määrän tiesi alle neljännes. Tutkimuksen toteutti Kantar TNS ja siihen vastasi liki 4 400 ihmistä.

Poliisi varoittaa maksukorttien tunnuslukujen urkkijoista

Poliisin tietoon on viime aikoina tullut tapauksia, joissa esimerkiksi kaupan kassalla on urkittu maksukortin tunnusluku, minkä jälkeen on varastettu uhrin käyttämä maksukortti.

Kuopiossa paikallisen tavaratalon kassalla urkittiin viime perjantaina asiakkaan maksukortin tunnusluku. Tämän jälkeen ulkona huonoa englantia puhunut ihminen kyseli ajo-ohjeita. Kyselyn lomassa uhrin käsilaukusta hävisi lompakko ja siellä ollut maksukortti.

Maksukortilla oli ehditty tehdä useita nostoja ennen kuin uhri huomasi lompakon katoamisen ja ryhtyi kuolettamaan maksukorttia.

Samanlaisia tapauksia on ollut aiemmin myös muualla Suomessa. Poliisi muistuttaakin, että aina maksukorttia käyttäessä tulee suojata tunnusluvun näppäily niin, etteivät ulkopuoliset saa tunnuslukua tietoonsa.

Ilmatieteen laitos varoittaa erittäin huonosta ajokelistä Itä-Suomessa

Suomen itäosassa ajokeli on tänään erittäin huono, kun etelästä saapuu matalapaineen mukana lumisateita, kertoo Ilmatieteen laitos.

Erittäin huonosta ajokelistä tiistaina varoitetaan Etelä- ja Pohjois-Savossa, Etelä- ja Pohjois-Karjalassa, Kainuussa sekä Kymenlaaksossa.

Lievempi ajokelivaroitus on annettu Uudellemaalle, Päijät-Hämeeseen ja Keski-Suomen maakuntaan. Läntiseen Suomeen lumituiskun ei odoteta yltävän.

Koko maa on lähipäivät hieman ajankohdan keskiarvoa kylmempi.

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin mukaan omikron ei anna aihetta paniikkiin

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin mukaan koronaviruksen omikronmuunnos ei anna aihetta paniikkiin. Etelä-Afrikassa alkujaan havaittu virusmuunnos on kylvänyt pelkoa ympäri maailman, ja lukuisat länsimaat ovat muun muassa estäneet maahantulon useista eteläisen Afrikan maista.

Biden ei kuitenkaan näe, että omikronin vuoksi jouduttaisiin ainakaan toistaiseksi turvautumaan uusiin koronasulkuihin tai laajentamaan matkustusrajoituksia.

G7-maiden terveysministerit arvioivat puolestaan maanantaisessa hätäkokouksessaan, että kansainvälistä yhteisöä uhkaavan omikronmuunnoksen vuoksi on ryhdyttävä kiireisesti toimiin. (Lähde: AFP)

Yhdysvaltalaisviranomaiset: Amazonin varastolla järjestettävä uusi äänestys ammattiliittoon järjestäytymisestä

Yhdysvaltain työviranomaiset ovat määränneet, että Amazonin Alabaman varastokeskuksella on järjestettävä uusi äänestys siitä, voivatko keskuksen työntekijät järjestäytyä ammattiliiton. Viranomaisten mukaan verkkokauppajätti on rikkonut sääntöjä äänestyksen yhteydessä.

Aiemman äänestyksen järjestäjät valittivat asiasta sen jälkeen, kun työntekijät olivat äänestäneet huhtikuussa ylivoimaisesti liittoaikeita vastaan.

Jos enemmistö olisi tukenut järjestäytymistä, työntekijät olisivat liittyneet vähittäis- ja tukkukauppojen työntekijöiden liittoon (RWDSU). Liiton mukaan verkkokauppajätti pelotteli ja häiritsi äänestykseen osallistuneita työntekijöitä. (Lähde: AFP)

Barbadoksesta tulee tasavalta – katkoo siteet Britanniaan ja kuningatar Elisabetiin

Karibialla sijaitseva Barbadoksen saarivaltio jättää tänään taakseen siirtomaa-aikansa. Maa katkoo vuosisatojen siteet Britanniaan, jättää taakseen hallitsijansa kuningatar Elisabetin ja julistautuuu maailman tuoreimmaksi tasavallaksi.

Barbados on itsenäistynyt Britanniasta vuonna 1966. Barbadoksen hallitsija on tähän asti kuitenkin ollut Britannian valtionpäämies eli kuningatar Elisabet.

Yli 280 000 asukkaan Barbados tunnetaan muun muassa laulajatähti Rihannan synnyinpaikkana. (Lähde: AFP)