Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Maailman terveysjärjestö toppuuttelee matkustusrajoituksia – saattavat aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä

Myös Suomi päätti kieltää ulkomaalaisten matkailijoiden maahantulon ulkorajoillaan tietyistä eteläisen Afrikan maista omikron-muunnoksen aiheuttaman riskin vuoksi. MARKKU ULANDER / LEHTIKUVA

STT–AFP

Maailman terveysjärjestö WHO varoittaa, että yleiset matkustusrajoitukset eivät estä koronaviruksen uuden omikronmuunnoksen leviämistä.

Järjestön mukaan matkustuskiellot saattavat aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä. Kiellot voivat viime kädessä saada maat lopettamaan tietojen jakamisen kehittyvästä viruksesta.

Etelä-Afrikan ilmoitettua uudesta virusmuunnoksesta kymmenet maat ympäri maailmaa ovat asettaneet rajoituksia matkustamiselle, joista suurin osa on kohdistettu Etelä-Afrikan maihin.

Muun muassa Kanada kertoi vastikään estävänsä matkustamisen maahan Egyptistä, Nigeriasta ja Malawista omikronmuunnoksen leviämisen vuoksi. Kanadassa havaittiin hiljattain maan ensimmäiset omikrontapaukset.

Maailman terveysjärjestön pääjohtajan Tedros Adhanom Ghebreyesuksen mukaan on ymmärrettävää, että maat pyrkivät suojelemaan kansalaisiaan uutta virusmuunnelmaa vastaan. Hän vaati kuitenkin, että globaali vastaus uuteen uhkaan on rauhallinen, koordinoitu ja johdonmukainen. Valtioilta hän toivoi matkustusrajoituksien sijaan muita toimia riskien vähentämiseen.

Vaikka WHO toppuuttelee yleisiä Afrikan maihin kohdistettavia matkustusrajoituksia, kehottaa järjestö rokottamattomia yli 60-vuotiaita ja muita riskiryhmiin kuuluvia välttämään matkustamista riskialueille.

----

Korjattu uutista klo 12.15: Toisin kuin AFP aiemmin kirjoitti, matkustuskielto ei koske kaikkia yli 60-vuotiaita vaan matkustuskielto viittaa rokottamattomiin ihmisiin, jotka ovat alttiita koronatartunnalle muun muassa korkean iän takia

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut