Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rokottamattomat päätyneet tehohoitoon 30 kertaa todennäköisemmin kuin rokotetut – suora lähetys STM:n ja THL:n tiedotustilaisuudesta käynnissä

Rokottamattomat ovat syys–lokakuun aikana päätyneet koronavirustartunnan seurauksena erikoissairaanhoitoon 18 kertaa todennäköisemmin ja tehohoitoon 30 kertaa todennäköisemmin kuin rokotetut, kertovat sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Uusien koronavirustapausten määrä Suomessa nousee edelleen. Viime viikolla todettiin yli 8 000 uutta koronatapausta, mikä on yli 500 enemmän kuin tätä edeltävällä viikolla.

Viime viikkoina alle 12-vuotiaiden tartuntojen ilmaantuvuus on kasvanut infektiopaineen ja tartuntamäärien kasvaessa kaikissa ikäryhmissä. Sairaalahoidon tarve alle 12-vuotiailla on kuitenkin hyvin harvinaista.

Viikon 47 lopussa erikoissairaanhoidossa oli yhteensä 153 potilasta, joista 106 oli hoidossa vuodeosastoilla ja 47 teho-osastoilla. Viime viikolla erikoissairaanhoidon vuodeosastoille tuli yhteensä 107 uutta koronaviruspotilasta, kun edellisellä viikolla 46 uusia potilaita oli 147.

Viikolla 47 tehohoitoon tuli 31 uutta koronaviruspotilasta. Marraskuun loppupuoliskolla tehohoitoon tulleiden koronaviruspotilaiden viikoittainen määrä on vaihdellut välillä 31–35. Hoitojaksot ovat pitkiä, ja tehohoidossa olevien koronapotilaiden määrä on ollut selvästi aiempaa suurempi, noin 50. 

Rokottamattomat ovat syys-lokakuun aikana päätyneet koronavirustartunnan seurauksena erikoissairaanhoitoon 18 kertaa todennäköisemmin ja tehohoitoon 30 kertaa todennäköisemmin kuin rokotetut.

1.12. mennessä Suomessa 12 vuotta täyttäneistä ja sitä vanhemmista 86,7 prosenttia on saanut vähintään ensimmäisen rokoteannoksen, 81,8 prosenttia vähintään kaksi rokoteannosta ja 5,6 prosenttia on saanut kolme rokoteannosta.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) pitävät torstaina 2. joulukuuta kello 10 tilannekatsauksen, jossa käsitellään rokotustilannetta sekä koronavirustilanteen epidemiologista arviota Suomessa ja kansainvälisesti. Lisäksi kuullaan katsaukset tehohoidon tilanteesta ja koronavirusvarianteista. Voit seurata tilaisuutta tämän jutun alussa olevasta videosta.

Tilannekatsauksessa ovat mukana kansliapäällikkö Kirsi Varhila ja johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki STM:stä, ylilääkäri Otto Helve THL:stä, tehohoidon professori Matti Reinikainen Kuopion yliopistollisesta sairaalasta ja virologian professori Olli Vapalahti Helsingin yliopistosta.

Lisäksi kysymyksiin vastaamassa ovat osastopäällikkö Satu Koskela STM:stä ja johtaja asiantuntija Mia Kontio THL:stä.