Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Avi: Tuontikoiran ostajan kannattaa kysyä TRACES-todistusta – tavoitteena on torjua laitonta kauppaa, pentutehtailua ja eläintautien leviämistä

Tuontilemmikkien ostajien on tärkeää pyytää myyjältä nähtäväkseen eläimen TRACES-todistus, muistuttaa aluehallintovirasto.

Lemmikkien tuontia ulkomailta säädellään laissa. Ulkomailta eläimiä tuovien myyjien on kirjattava myytävien eläinten tiedot kansainväliseen, juuri uudistettuun TRACES-järjestelmään, jonka tavoitteena on kitkeä laitonta eläinkauppaa, estää pentutehtailua ja torjua vaarallisten eläintautien leviämistä.

Järjestelmän avulla pyritään varmistamaan eläinten jäljitettävyys ja valvonta niin EU-maiden välisillä sisämarkkinoilla kuin tuonnissa EU:n ulkopuolisista maista. Eläimen kaupallinen tuoja rekisteröityy TRACES-järjestelmään ja kirjaa sinne ennakkoon tiedot tuotavista eläimistä. Todistuksen järjestelmään kirjoittaa lähtömaan eläinlääkäri kaksi vuorokautta ennen eläinten siirtoa.

Ostaja on kuitenkin vastuussa siitä, että pyytää TRACES-todistusta nähdäkseen.

– TRACES-todistus auttaa varmistamaan, että eläin on terve, tuotu laillisesti maahan ja asianmukaisesti rokotettu, sanoo läänineläinlääkäri Sari Haikka Etelä-Suomen aluehallintovirastosta tiedotteessa.

Vastuullisuutta kaivataan

Jos eläin tuodaan maahan laittomasti ilman TRACES-todistusta, vastaa ostaja avin mukaan kaikista eläimen tarkastuksen jälkeisistä kustannuksista ja seuraamuksista.

Haikka sanoo, että TRACES-todistuksen ohella EU-maista tuotavista eläimistä pitäisi kysyä ainakin rokotepassia. Lisäksi maksu lemmikistä pitäisi aina maksaa tilisiirtona, sillä käteiskauppaan liittyy harmaan talouden riski.

Haikka painottaakin lemmikin ostajien vastuullisuutta.

– Niin kauan kuin laittomasti maahantuotuja tai huonoissa olosuhteissa kasvatettuja eläimiä ostetaan, on myös siihen liittyvää rikollista toimintaa ja tarjontaa. Ja tästä kärsivät eläimet.

Suomesta ulkomaille vietävien eläinten osalta TRACES-järjestelmä tarkoittaa myös sitä, että vientiä ei voi tehdä viime tingassa, vaan siihen täytyy varautua hyvissä ajoin. Lemmikkien tuonti- ja vientivaatimukset voi selvittää Ruokaviraston verkkosivuilta.