Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaikilta Suomeen saapuvilta matkustajilta edellytetään jatkossa koronatodistus tai testi

Kaikilta Suomeen saapuvilta matkustajilta voidaan jatkossa edellyttää koronatodistus tai sen puuttuessa ohjata matkustajat koronavirustestaukseen, kertoo sosiaali- ja terveysministeriö. Valtioneuvosto on antanut asiasta uuden asetuksen.

Vanhan asetuksen kumoaminen perustuu siihen, että tällä hetkellä ei ole uuden omikronmuunnoksen vuoksi sellaisia maita tai alueita, joista tulevat matkustajat voitaisiin vapauttaa maahantulon yhteydessä tehtävistä terveysturvallisuustoimista.

Maakohtaisten rajoitusten purkamisella siirrytään siten käytännössä matkustajakohtaiseen arvioimiseen.

Asetuksen kumoamisella pyritään suojelemaan väestön terveyttä omikronviruskannan aiheuttamalta uhalta tehostamalla terveysturvallisuustoimia rajat ylittävässä liikenteessä. Uusi asetus perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) lausuntoon.

Kumotussa asetuksessa määriteltiin poikkeuksia velvollisuuteen esittää covid-19-todistus tai osallistua covid-19-testiin.

Uusi asetus tulee voimaan huomenna.

Kiristyksistä kerrottiin jo eilen

Hallituksen ministeriryhmä päätti jo eilen, että STM kiristää entisestään terveysturvallisuustoimia rajoilla siten, että pakolliset terveystarkastukset ulotetaan maihin, joissa omikronvirusmuunnos on alkanut levitä väestössä.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi, että aluehallintovirastoille osoitetaan ohjauskirjeellä tehtäväksi varmistaa, että maista, joissa virus on alkanut levitä väestössä, tulee automaattisesti päivittyvät listat ja ne ulotetaan pakollisten terveystarkastusten piiriin.