Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puolustusministeri Kaikkonen Helsingin Sanomille: Päätös hävittäjähankinnoista tehdään ennen joulua

Päätös Suomen hävittäjähankinnoista tehdään ennen joulua, sanoo puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) Helsingin Sanomille .

Päätös on ollut määrä tehdä joulukuussa, mutta tarkkaa päivää ei ole kerrottu julkisuuteen. Kaikkonen sanoo nyt, että tavoitteena on saada asia hoidettua ”ennen joulunpyhiä”.

Kaikkosen mukaan kandidaattien tarjousten arviointityö on saatu vietyä päätökseen.

– Tässä vaiheessa tehdään vielä erilaisia tarkistuksia ja varmistuksia huolehtien siitä, että kaikki on varmasti kohdillaan. Uskoisin, että lähiaikoina voimme odottaa Puolustusvoimien esitystä saapuvaksi puolustusministeriöön, Kaikkonen sanoi Helsingin Sanomille.

Hävittäjävalinnasta päätettäessä Puolustusvoimat antaa ensin puolustusministeriölle arvionsa koneiden suorituskykyvertailun tuloksista. Vertailun voittaja on Puolustusvoimien esitys Suomen seuraavaksi hävittäjäksi.

Kaikkonen tekee puolestaan oman harkintansa Puolustusvoimien arvioiden pohjalta ja antaa sitten esityksensä valtioneuvostolle. Valtioneuvosto tekee päätöksen hävittäjäkaupoista yleisistunnossa eli koko hallituksen voimin.

Asiaa on käsitelty myös ulko- ja turvallisuuspoliittisessa valiokunnassa, jonka toimintaan osallistuu myös presidentti Sauli Niinistö.

"Puolustusvoimien suosikki vahvoilla"

Kaikkosen mukaan hän käy erittäin huolella läpi Puolustusvoimien näkemyksen asiasta.

– Jos tässä vertailussa joku selvästi parhaaksi osoittautuu, niin kyllä se myös omassa ajattelussani on silloin vahvoilla, Kaikkonen sanoo.

Suomen seuraavaksi monitoimihävittäjäksi ovat ehdolla yhteiseurooppalainen Eurofighter Typhoon, ranskalainen Dassault Rafale, ruotsalainen Saab Gripen E/F sekä amerikkalaiset Lockheed Martin F-35A ja Boeing F/A-18 Super Hornet.

Nykyisin käytössä olevien Hornet-hävittäjien suorituskyvyn täysimääräisen korvaamisen enimmäiskustannukseksi on asetettu 10 miljardia euroa.