Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sähkön pörssihinta singahti rajuun nousuun – futuurit ennakoivat korkeita hintoja kevääseen asti

Sähkön hinta singahti tiistaina roimaan nousuun Suomessa ja Baltian maissa. Aamukahdeksalta pörssisähkö maksoi Fingridin Tuntihinta-sovelluksen mukaan yli 1,20 euroa kilowattitunnilta, megawattitunneiksi muunnettuna reilut 1 200 euroa. Päivän keskihinta on Nordpoolin mukaan liki 470 euroa sekä Suomessa että Baltian maissa.

– Hintataso on ollut todella korkea koko syksyn. Tämän päivän korkeat hinnat ovat varmaan jossain määrin tulleet yllätyksenä kaikille, sanoi Energiateollisuuden ekonomisti Petteri Haveri STT:lle.

Kipakka pakkanen Etelä-Suomessa kasvattaa sähkön kulutusta samalla kun vesi- ja tuulivoiman tuotanto jää matalammaksi. Tuulivoimaennusteen mukaan lähipäivinä tuulivoimaa tuotetaan vajaat 600 megawattituntia, kun maksimikapasiteetti on noin 3 000 megawattia. Tuulivoiman tuotantomäärät vaihtelevat, mutta uudet tuulivoimalat pystyvät tuottamaan sähköä kevyelläkin tuulella.

Suomeen tuodaan parhaillaan Ruotsista niin paljon sähköä kuin siirtokapasiteettia on saatavilla ja lisää virtaa Venäjältä. Samalla Suomi kuitenkin vie sähköä Baltian maihin, koska siellä on voimaloiden huoltojen takia tuotantopulaa.

Energian hintojen nousu on maailmanlaajuinen ilmiö, kun talous on lähtenyt nousuun viime vuoden koronakuopan jäljiltä, Haveri kertoo. Varsinkin kaasun hinta on ollut kovassa nousussa. Se vaikuttaa erityisesti paljon kaasua käyttävässä Keski-Euroopassa.

Tässä vaiheessa on vielä vaikea ennustaa miten korkeita hintoja nähdään sydäntalvella, mutta sähköhintafutuureissa näkyy oletus, että hinnat pysyvät talven jonkin verran tavallista korkeampina ja laskevat kevään tullen. Olkiluodon kolmosyksikön käynnistys vähentää aikanaan tuontitarvetta.

Harva kotitalous ostaa pörssisähköä

Useimmilla Suomen kotitalouksilla on kiinteähintainen sähkösopimus, joten dramaattiset hintapiikit eivät suoraan vaikuta heidän sähkölaskuunsa. Pörssihintaan perustuvat sopimukset voivat tuottaa suolaisia laskuja varsinkin sähkölämmitystä käyttäville kotitalouksille.

Käyttötottumuksillakin on vaikutusta. Jos esimerkiksi kuuden kilowatin tehoista sähkökiuasta lämmittää tunnin verran hintapiikin aikana, tulisi löylyjen hinnaksi siten reilut seitsemän euroa jo ennen veroja ja sähkönsiirtomaksuja.

Viime vuoden lopulla pörssisähkösopimusten osuus oli kahdeksan prosentin luokkaa, mutta osuus on todennäköisesti laskenut tänä syksynä, kun hinnat ovat kallistuneet.

Sähkön hintaennätys kirjattiin vuosina 2009 ja 2010, jolloin kovat pakkaset ja suuri kulutus saivat hinnan nousemaan yli 1 400 euroon megawattitunnilta.