Jos odotat alkuvuoteen napakoita pakkaskelejä, saatat joutua pettymään. Uusimman pitkän ajan sääennusteen mukaan marras–joulukuun kaltaiset pitkäkestoiset ja kipakat pakkasjaksot näyttävät Suomessa epätodennäköisiltä.
Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus (ECMWF) julkaisi sunnuntaina uuden vuodenaikaisennusteen tulevalle kolmelle kuukaudelle.
Ennuste ennakoi tammi–maaliskuun lämpötilan olevan Pohjois-Euroopassa laajalti tavanomaista korkeampi, meteorologi Markus Mäntykannas huomioi Forecan sääblogissa.
"Suomi helottaa muun Pohjois-Euroopan tapaan punaisena uudessa vuodenaikaisennusteessa. Lämpötilan ennustetaan olevan laajalti 1–2 astetta tavanomaista korkeampi. Läntisessä Lapissa sekä Pohjois-Ruotsissa poikkeama on peräti yli kaksi astetta", Mäntykannas kirjoittaa.
ECMWF julkaisee kuukausittain kolmen kuukauden sääennusteen eli niin sanotun vuodenaikaisennusteen.
Mäntykannas kirjoittaa, että kun tarkastellaan kolmen ennustesuureen, ilmanpaine, sateisuus, lämpötila, keskinäistä vuorovaikutusta Suomen osalta, sanoma on selvä. Tammi–maaliskuu voi tuoda mukanaan vuodenaikaan nähden varsin lämpimiä ajanjaksoja föhn-tuulineen.
"Föhn-ilmiön vallitessa sää on usein aurinkoista ja lämpötila on toisinaan Suomessa noussut talvella 5–10 lämpöasteeseen."
Mäntykannas kertoo blogissa, että sademäärä on ECMWF:n pitkän ajan sääennusteen mukaan suuressa osassa Manner-Eurooppaa tavanomaista matalampi.
Pakkastalvien ystävien kannattaa kuitenkin tarttua Mäntykannaksen loppukaneetteihin. Meteorologi muistuttaa, että vaikka vuodenaikaisennuste liputtaakin tavanomaista lämpimämmän lopputalven puolesta, on mahdollista ja todennäköistäkin, että säätyyppi on ajoittain täysin päinvastainen tämän ennusteen sanomalle.
"Pitkän ajan sääennusteen heikkous on, että siinä lasketaan lämpötila-, sademäärä- ja ilmanpainepoikkeamat peräti kolmen kuukauden mittaiselle ajanjaksolle. Suomen talvisäälle ovat kuitenkin ominaisia erittäin suuret vaihtelut, joten vuodenaikaisennusteen perusteella ei pysty toteamaan mitään yksittäisen viikon tai kuukauden säätyypistä."