Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääministeri Marin rikkoi valtioneuvoston koronaohjeistusta – "Totta kai näissä toimissa pitäisi onnistua joka kerta", sanoo valtioneuvoston turvallisuusjohtaja

Pääministeri Sanna Marin (sd.) rikkoi valtioneuvoston kanslian koronaohjeistusta viettäessään lauantaina baari-iltaa saatuaan tiedon korona-altistumisestaan.

Valtioneuvoston kanslian 26. marraskuuta päivittämässä toimintaohjeessa sanotaan sanatarkasti, että valtioneuvoston ja sen ministeriöiden henkilöstöä suositellaan välttämään kontakteja heti kun tieto altistumisesta on saatu.

Ohjeistuksesta kertoi ensin Iltalehti .

Marin sai lauantaina illalla tiedon ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) positiivisesta koronatuloksesta. Marin jatkoi tiedosta huolimatta ravintolailtaansa Helsingissä.

Marinin ravintolavierailusta uutisoi alun alkaen Seiska .

STT ei tiistaina tavoittanut Marinia kommentoimaan valtioneuvoston kanslian ohjetta ja sen noudattamista valtioneuvostossa.

Viesti ei kulkenut pääministerille

Valtioneuvoston tilannekeskus lähetti ministerien puhelimiin lauantai-iltana tiedon Haaviston koronatartunnasta. Viestissä ministereitä kehotettiin eristäytymään.

Marin ei saanut viestiä, koska hänellä ei ollut valtioneuvoston virkapuhelinta mukanaan, vaan eduskunnan puhelin. Koska valtioneuvoston tilannekeskuksen viestit eivät tule eduskunnan puhelimeen, ohjeistus kontaktien välttämisestä tavoitti Marinin vasta sunnuntaina.

Marin sanoi maanantaina Aamulehdelle , ettei hän aina vapaa-ajalla pidä valtioneuvoston puhelinta mukanaan.

– Pitäisin tärkeänä, ettei valtioneuvoston puhelimelle eli puhelimelle, jolla olen yhteydessä esimerkiksi kansainvälisiin kollegoihin, tapahdu mitään, kuten ettei se huku tai joudu vääriin käsiin, jos se olisi kaikkialla mukanani, Marin perusteli lehdelle.

Valtioneuvoston turvallisuusjohtajan Ahti Kurvisen mukaan Marinin halu käyttää ensisijaisesti eduskunnan matkapuhelinta ei ole ongelma, koska valtioneuvoston valmiusyksiköllä on muitakin tapoja ministerien tavoittamiseksi. Lauantai-iltana pääministerille viestittiin valtiosihteeri Henrik Haapajärven kautta.

Haapajärvi soitti iltaseitsemän jälkeen lauantaina Marinin eduskuntapuhelimeen ja kertoi ulkoministerin tartunnasta. Marinin mukaan Haapajärvi oli sanonut hänelle, ettei ministereille tule Haaviston tartunnasta erityistoimenpiteitä eikä ministereitä aseteta karanteeniin, koska kaikilla ministereillä on kaksi rokotetta.

"Koko ajan voi tehdä paremmin"

STT yritti tiistaina tavoittaa Haapajärveä kommentoimaan valtioneuvoston kanslian päivitettyä koronaohjetta ja hänen Marinin kanssa lauantaina käymäänsä puhelinkeskustelua. Haapajärvi kehotti tekstiviestissään STT:tä kääntymään turvallisuusjohtaja Kurvisen puoleen.

Kurvinen ei osaa arvioida, miksi Haapajärvi ei puhelimessa välittänyt Marinille valtioneuvoston kanslian ohjeen mukaista kehotusta välttää kontakteja.

– En tunne sen keskustelun sisältöä enkä pysty sitä keskustelua lainkaan arvioimaan, Kurvinen sanoi STT:lle.

Vaikka valtioneuvoston sisäinen tiedonkulku omien koronaohjeiden suhteen kompasteleekin, Kurvisen mukaan valtioneuvosto on koko maan tasolla onnistunut paremmin.

– Totta kai näissä toimissa pitäisi onnistua joka kerta, mutta jos tarkastelen tätä kriisiä 22 kuukautta taaksepäin, isossa kuvassa pidän toimintaa hyvänä. Suomi on onnistunut tässä koronataistelussa hyvin. Se vaatii skarppausta joka päivä, että kaikki nämä toimet onnistuvat, Kurvinen sanoi.

– Kyllä tässä prosessi koko ajan toimii ja kehittyy. Kyllä koko ajan voi tehdä paremmin.

MTV:n uutisten kysely: Kansalaiset pitävät Marinin baari-iltaa vakavana virheenä

Valtaosa kansalaisista pitää pääministeri Marinin lauantai-illan baarikäytöstä vakavana virheenä, ilmenee MTV:n uutisten kyselystä. Pääministerin eroon näkee syytä noin kolmasosa.

Kyselyn vastaajista kaksi kolmasosaa katsoo Marinin tehneen erittäin vakavan tai melko vakavan virheen. Noin kolmasosan mielestä Marin ei ole tehnyt juuri lainkaan tai lainkaan vakavaa virhettä.

Moni MTV:n kyselyyn vastanneista katsoo Marinin toimineen vastuuttomasti, vaikka pääministerin tulisi näyttää esimerkkiä vastuullisessa koronakäytöksessä.

Yksittäiset vastaajat kokevat median tehneen kohussa kärpäsestä härkäsen. Muiden vastaukset ovat suurelta osin kriittisiä Marinia kohtaan.

Pääministeri sai kuulla altistumisestaan puhelimitse valtiosihteeri Henrik Haapajärveltä. Marinin mukaan Haapajärvi kertoi, ettei ministerien tarvitsisi jäädä karanteeniin.

Valtaosa MTV:n kyselyn vastaajista katsoo, että Marinin olisi pitänyt puhelun perusteella ymmärtää ryhtyä välttämään kontakteja.

Verkkopaneelitutkimuksen toteutti Corefiner Oy . Kysely tehtiin 6.–7. joulukuuta, ja siihen vastasi 1 282 ihmistä. Virhemarginaali on suurimmillaan kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Tällainen on valtioneuvostoa koskeva korona-altistumisohje

Valtioneuvostoa ja sen ministeriöitä koskeva ohje on annettu 26. marraskuuta 2021. STT julkaisee ohjeen altistumistapauksia koskevan osion:

"Karanteenin ja vapaaehtoisen kontaktien välttämisen tarkoitus on estää oireetonta ihmistä tartuttamasta muita. Vältettäessä vapaaehtoisesti kontakteja toimitaan samalla tavalla kuin virallisessa tartuntatautilääkärin määräämässä karanteenitilanteessa. Virallisen karanteenin noudattaminen on lakisääteinen velvoite, ei vapaaehtoista.

Valtioneuvoston ja sen ministeriöiden henkilöstöä suositellaan välttämään kontakteja heti kun tieto altistumisesta on saatu.

Täyden rokotussarjan saanutta henkilöä ei yleensä aseteta altistumisen jälkeen karanteeniin. Tällöin on kuitenkin vapaaehtoisesti vältettävä kontakteja. Covid-19-taudissa karanteenin ja vapaaehtoisen kontaktien välttämisen pituus on yleensä 10 päivää.

Molempia toimenpiteitä voidaan joissain kunnissa lyhentää testillä. Jos on oireeton, voit halutessaan mennä koronatestiin aikaisintaan kuudentena vuorokautena altistumisesta. Sairaanhoitopiirit ja kunnat harkitsevat kuitenkin itsenäisesti, miten laajasti ne mahdollistavat tämän testauksen.

Jos testin tulos on negatiivinen, tartuntatautilääkäri voi lopettaa karanteenin. Negatiivisen testituloksen perusteella voidaan lopettaa myös vapaaehtoinen kontaktien välttäminen.

Jos henkilö saa myöhemmin koronavirusinfektion oireita, testi pitää uusia negatiivisesta tuloksesta huolimatta. Karanteenin pituudesta riippumatta oireiden ilmaantumista on seurattava 14 päivää altistuksen alkamisesta. Jos tulee oireita, on hakeuduttava heti testiin.

Valtioneuvoston ja sen ministeriöiden henkilöstöä suositellaan käyttämään Koronavilkku-sovellusta. Vilkun kautta saa tiedon mahdollisesta altistumisesta, vaikka olisikin kahdesti rokotettu. Jos altistuu koronalle, tietää hakeutua testiin, jos saa oireita. Koronavilkku antaa käyttäjälleen toimintaohjeita eri tilanteisiin.

Kontaktien välttämisen aikana tehdään etätöitä, jos henkilö ei ole sairastunut. Etätöistä ja työtehtävistä tulee sopia tarkemmin esimiehen kanssa. Työtehtävät eroavat toisistaan, joten esimiehen kanssa sopiminen on tästä syystä tärkeää mahdollisten yksilöllisten ratkaisujen johdosta. Tartunnan saanut henkilö saa tarkemmat ohjeet terveydenhuollosta.

THL vastaa myös Koronavilkku-sovelluksesta ja viestii tarkemmin sen käytöstä sekä mahdollisesti muuttuvista toimintamalleista."