Korkein oikeus ei myöntänyt valituslupia Helsingin poliisin tietolähdejutussa – Aarnion ja kahden muun poliisin hovituomio jää voimaan

Korkein oikeus (KKO) ei myöntänyt valituslupia Helsingin poliisilaitoksen tietolähteiden rekisteröintiä koskeneessa jutussa.

Hovioikeuden tuomio huumepoliisin ex-päällikölle Jari Aarniolle, tämän alaisena toimineelle rikostarkastaja Petri Rainialalle ja Helsingin poliisipäällikkönä olleelle Jukka Riikoselle jää näin voimaan.

Aarnio ja Riikonen tuomittiin hovissa tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta ja Rainiala virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Tietolähteiden rekisteröintiä ei valvottu tarpeeksi

Hovioikeus katsoi Aarnion syyllistyneen tuottamukselliseen virkavelvollisuuden rikkomiseen vuoden 2008 huhtikuun ja marraskuun 2013 välillä.

Oikeuden mukaan Aarnio laiminlöi siitä huolehtimisen, että huumeyksikön yleisimmin käyttämät tietolähteet rekisteröidään. Rekisteröinnistä huolehtiminen perustui oikeuden mukaan Aarnion esimiesasemaan.

Riikosen osalta hovioikeus taas katsoi, että tämä ei ollut valvonut tietolähdetoimintaa riittävällä tavalla.

Aarnion alaisena työskennelleen Rainialan katsottiin hovioikeuden tuomiossa rikkoneen virkavelvollisuutta tahallaan, koska hän oli poikkeuksellisen laajasti ja syvällisesti perehtynyt salaisiin pakkokeinoihin ja tehnyt lisensiaatintyönsä tiedottajien käytöstä.

Aarniolla Vuosaaren palkkamurhajutun käsittely yhä kesken

Rainiala ja Riikonen on tuomittu sakkorangaistuksiin.

Aarnion osalta hovioikeus katsoi, että hänelle aiemmin tuomitut vankeusrangaistukset olivat riittävä seuraamus myös tästä rikoksesta. Aarnio on tuomittu kymmeneksi vuodeksi vankeuteen niin sanotussa tynnyrihuumejutussa.

Lisäksi hovioikeudessa on käsitelty vuonna 2003 Helsingin Vuosaaressa tapahtunutta murhaa, josta käräjäoikeus tuomitsi Aarnion viime vuonna elinkautiseen vankeusrangaistukseen. Hovioikeuden on määrä antaa ratkaisunsa Vuosaari-asiassa helmikuussa.

Aarnion ei syytetä suoraan osallistuneen uhrin, ruotsalais-turkkilaisen ammattirikollisen Volkan Ünsalin surmaamiseen, vaan Aarnio ei käräjäoikeuden mukaan pyrkinyt estämään murhahanketta, vaikka poliisina tiesi siitä etukäteen ja olisi vastuuasemansa perusteella ollut sen velvollinen estämään. Aarnio vaatii hovissa murhasyytteen hylkäämistä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut