Pääministeri Sanna Marin (sd.) pyytää anteeksi käytöstään ja toimintaansa viime viikonloppuna.
Marin sai lauantaina illalla tiedon ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) positiivisesta koronatuloksesta, mutta jatkoi tiedosta huolimatta ravintolailtaansa Helsingissä.
Marinin mukaan hänen olisi lauantai-iltana pitänyt käyttää parempaa harkintaa.
– Itse olen toiminut sen ohjeistuksen pohjalta, jonka sain suullisesti lauantaina enkä tuossa tilanteessa osannut sitä kyseenalaistaa, koska se vastasi THL:n yleistä ohjeistusta altistuneille, jotka ovat saaneet kaksi rokoteannosta. Minun olisi itse pitänyt ymmärtää tuossa tilanteessa vielä tarkistaa tuo ohjeistus toiseen kertaan ja toimia toisella tavalla. Tämän olen todennut ja siitä olen hyvin pahoillani, Marin sanoi toimittajille eduskuntatalon ulkopuolella järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.
Marin sai suullisen ohjeistuksen lauantai-iltana valtiosihteeriltään Henrik Haapajärveltä, joka soitti pääministerin mukana olleeseen eduskunnan puhelimeen. Marinin mukaan Haapajärvi sanoi hänelle, että Haaviston tartunnasta huolimatta ei ole tarvetta erityisiin toimenpiteisiin eikä esimerkiksi karanteeniin, koska kaikilla ministereillä on kaksi rokotusta.
Marinin mukaan hänen olisi pitänyt olla varmuuden vuoksi olla menemättä ravintolaan Haapajärveltä saamastaan ohjeistuksesta huolimatta.
– Pyydän ilman muuta anteeksi omaa käytöstäni ja toimintaani. En ole toiminut tässä parhaalla mahdollisella tavalla ja sitä pyydän anteeksi, Marin sanoi.
Tiedonkulussa ongelmia
Marinin mukaan nyt tapahtuneen tapahtumasarjan opetus on se, että valtioneuvoston tiedonkulussa on ollut ongelmia. Hän toivoo, että nyt nähty viestintäkompastelu ei nakerra valtioneuvoston uskottavuutta kansallisen koronantorjunnan johtajana.
– Nyt pitää varmistua siitä, ettei vastaisuudessa enää tapahdu näin, Marin sanoi.
Marinin mukaan valtioneuvostossa kansliassa oli keskiviikkona määrä käydä läpi koronaohjeistuksia liittyen esimerkiksi altistumistilanteisiin. Tässä yhteydessä oli tarkoitus käydä läpi myös sitä, että valtioneuvoston ja eduskunnan käytännöt olisivat yhteneväiset.
– Me tiedämme, että eri kansanedustajat ja eri ministerit ovat saaneet hieman erilaisia ja toisistansa poikkeavia ohjeistuksia. Nyt on tarkoitus varmistaa se, että ohjeet ovat yhdensuuntaiset, ymmärrettävät ja selkeät niin, että kaikki ymmärtävät ja tietävät, millä tavalla eri tilanteissa toimitaan, Marin sanoi.
Marinin mukaan valtioneuvoston kanslian marraskuun lopulla päivittämä koronaohje oli toimitettu hänen sihteereilleen, mutta ei hänelle henkilökohtaisesti. Ohjeen mukaan ministerien tulisi välttää kontakteja korona-altistumisen jälkeen. Marin sanoi kantavansa itse vastuun, että hänellä ei ole ollut asiasta tietoa.
Valtioneuvoston viestintäosasto tiedotti illalla valtioneuvoston johdon ja sen turvallisuusjohdon kokouksen tuloksista. Sen mukaan ministereille laaditaan omat, valtioneuvoston koronaepidemian yleisohjetta tarkemmat ohjeet. Ohjeiden jakelumenettelyä parannetaan ja turvaviestien hälytysjärjestelmää kehitetään.
– Lisäksi valtioneuvoston yleisistunnoissa ja presidentin esittelyissä palataan ensi viikolla hajautettuun istumajärjestykseen ja usean kokoustilan yhdistävään videoneuvotteluratkaisuun. Vastaava järjestely palaa käyttöön myös hallituksen ja eri valiokuntien neuvotteluissa, viestintäosaston tiedotteessa kerrottiin.
Kaksi puhelinta käytössä
Marin selvensi tiedotustilaisuudessa myös puhelimenkäyttöään, kun hänellä on käytössään kaksi eri puhelinta, eduskunnan ja valtioneuvoston puhelimet.
Ohjeistus, jossa ministereitä kehotettiin välttämään kontakteja korona-altistumisen jälkeen, lähetettiin lauantai-iltana Marinin valtioneuvoston puhelimeen. Marinilla ei kuitenkaan ollut valtioneuvoston puhelinta lauantai-iltana mukana, minkä vuoksi hän ei ohjeistusta lauantaina saanut.
– On yleisesti tiedossa ja myös valtioneuvoston turvallisuusyksikössä on tiedossa se, että käytän eduskuntapuhelinta pääsääntöisesti työtehtävien hoitoon. Minulla on aina eduskunnan puhelin mukana ja saan nämä puhelut ja viestit aina välittömästi myös sen takia, että minulla on älykello, johon kaikki viestit ja puhelut tulevat, eli en voi olla niitä huomaamatta, Marin sanoi.
– Valtioneuvoston puhelinta käytän pääasiassa silloin, kun kommunikoin kansainvälisten kollegoideni kanssa tai tasavallan presidentin ja eduskunnan puhemiehen kaltaisten institutionaalisten tahojen kanssa, Marin sanoi.
– Pidän tarkoituksella tämän puhelimen turvassa ja puhtaana niin, että voin hoitaa sillä tämänkaltaisia valtiollisia tehtäviä.
Kiuru: THL:n testaus- ja karanteeniohjeistuksen päivittämistä arvioitava
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) perää Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta tarkempia ohjeita korona-altistumistilanteisiin. Hän pitää nykyistä THL:n ohjeistusta haasteellisena.
Kiuru otti keskiviikkona myöhään iltapäivällä kantaa pääministeri Sanna Marinin (sd.) viikonvaihteen ravintolaillanvietosta syntyneeseen laajaan julkiseen keskusteluun.
– Haasteenamme on tuo THL:n ohjeistus. Jos on saanut kaksi rokotetta, ei THL:n mukaan eristäytymiselle ole tarvetta. Nykyohjeen mukaan siis oireettoman ja täysin rokotetun ei tarvitsisi altistuneena edes mennä testiin. Tämähän ohje koskee ihan kaikkia suomalaisia.
Kiuru pohtii myös, olisiko valtioneuvostolla syytä antaa ohjeistusta tilanteen selkiyttämiseksi.
– Käytännössä valtioneuvoston ohjeistus on ollut esimerkiksi erilainen kuin tämä asiantuntijaviranomaisen eli THL:n ohjeistus ja onpa se käsittääkseni ollut ristiriitainen myös eduskunnan ohjeistuksen kanssa.
Kiuru kehottaakin valtioneuvoston virkakuntaa vakavasti arvioimaan nykyisiä ohjeita.
Kiuru pohtii myös, olisiko THL:n syytä pikaisesti päivittää testaus-, jäljitys- ja karanteeniohjeistusta, jotta ihmiset tietäisivät, miten näissä tilanteissa tulisi toimia.
– Nämä yleiset suositukset ja niihin liittyvä viestintä ovat olleet ennenkin kritiikin kohteena, ja minusta tässä on kyllä petraamisen varaa. Kyllä kansalliselta terveysviranomaiselta on syytä tässä tautilanteessa odottaa myös sellaista ohjeistusta, joka voisi turvallisin mielin olla kaikkien kansalaisten ymmärrettävissä ja noudatettavissa, Kiuru sanoi.
Valtioneuvosto tarkentaa koronaohjeistuksiaan
Valtioneuvosto tarkentaa sisäisiä koronaohjeistuksiaan. Valtioneuvoston johto ja turvallisuusjohto ovat käsitelleet asiaa ja sopineet ohjeiden muutoksista.
Ministereille laaditaan omat, valtioneuvoston koronaepidemian yleisohjetta tarkemmat ohjeet ja niiden jakelumenettelyä parannetaan. Myös niin kutsuttujen turvaviestien hälytysjärjestelmää kehitetään.
Ohjeiden perillemenon ongelmat ovat nousseet esille pääministeri Sanna Marinia (sd.) koskevan illanviettokeskustelun yhteydessä.
Ohjeistus, jossa ministereitä kehotettiin välttämään kontakteja korona-altistumisen jälkeen, lähetettiin lauantai-iltana Marinin valtioneuvoston puhelimeen, jota tällä ei kuitenkaan ollut ravintolaillanvietossa mukanaan.