Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mara kantelee Woltin hinnoitteluehdoista kilpailu- ja kuluttajavirastolle

Matkailu- ja Ravintolapalvelut Mara pyytää kilpailu- ja kuluttajavirastoa selvittämään, ovatko ruokalähettiyhtiö Woltin hinnoitteluehdot kilpailulain mukaisia. Mara katsoo, että Wolt toimii määräävässä markkina-asemassa, eikä voi yksipuolisesti sanella hinnoitteluehtoja ravintoloille.

– Woltin sopimuksissa on tiukka hinnoittelua rajoittava ehto, ja sen ravintolalta perimä komissio on tyypillisesti jopa 30 prosenttia ravintola-annoksen hinnasta, kertoo Maran varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi tiedotteessa.

Hänen mukaansa Woltin kautta kuljetetut ruoka-annokset eivät ole ravintolalle kannattavaa myyntiä.

Woltin kauppiassopimuksessa on ehto, jonka mukaan Wolt-palvelussa julkaistut ravintolan tuotteiden hinnat eivät saa olla korkeampia kuin hinnat, jotka ravintola veloittaa asiakkailta omissa myyntipaikoissaan.

Kun tämä yhdistetään 30 prosentin komissioon, Woltin kautta kuljetetut ruoka-annokset eivät ole Aittoniemen mukaan ravintolalle kannattavaa myyntiä.

– Woltilla on oikeus hinnoitella palvelunsa haluamallaan tavalla, eikä Mara ota kantaa hinnoittelun tasoon. Toimenpidepyyntömme koskee vain Woltin hinnoitteluehtoa, joka kieltää ravintoloita lisäämästä Woltin komissiota asiakkaalta perittyyn hintaan, Aittoniemi painottaa.

Woltin markkinaosuus 42 prosenttia

Maran Taloustutkimukselta tilaaman kyselytutkimuksen mukaan Woltin osuus kaikesta kotiin tai työpaikalle kuljetetusta ravintolaruoasta on 42 prosenttia ja pääkaupunkiseudulla 55 prosenttia.

– Ravintolaruoan kuljetuspalvelut eivät ole jäämässä vain korona-ajan ilmiöksi, sillä 14 prosenttia kuluttajista aikoo käyttää niitä tulevaisuudessa jopa enemmän kuin ennen koronakriisiä, Aittoniemi arvioi.

Nuoret ovat kyselyn mukaan innokkaimpia lisäämään kuljetuspalveluiden käyttöä.

Kyselyyn vastasi 1 003 henkilöä.