Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

SK: EU-maiden poliiseille halutaan oikeus jatkaa takaa-ajoa ja kantaa asetta myös toisissa jäsenmaissa

Euroopan komissio ehdottaa, että jäsenmaiden poliisit voisivat esimerkiksi takaa-ajotilanteessa jatkaa rajan yli naapurimaan puolelle. Keskiviikkona julkaistusta ehdotuksesta kertoo Suomen Kuvalehti (SK).

EU-maiden poliisiviranomaisille tulisi ehdotuksen mukaan myös voimankäyttöoikeus ja oikeus kantaa asetta toisissa EU-maissa.

SK:n mukaan tämä tarkoittaisi käytännössä esimerkiksi sitä, että virolaiset poliisit voisivat seurata epäiltyjä rikollisia Suomeen tai jopa sitä, että Ranskan poliisi voi ampua epäillyn Belgiassa.

Komission suunnitelmaan sisältyy myös ehdotus siitä, että EU-maiden poliisit voisivat automaattisesti jakaa toisilleen kansalaisista olemassa olevaa biometristä tietoa, kuten poliisin arkistossa olevia kasvokuvia ja sormenjälkiä, SK kertoo.

SK:n mukaan Brysselissä toimiva European Digital Rights (EDRi) -kansalaisjärjestö varoittaa, että komission ehdotus vaarantaa EU-kansalaisten tietoturvan ja aiheuttaa riskin, että miljoonien kansalaisten tiedot päätyvät vääriin käsiin.

Komission mukaan uudet säännöt poliisiyhteistyöstä ovat kuitenkin välttämättömät, jotta unioni voi paremmin suojautua kasvavia ulkoisia ja sisäisiä uhkia ja rikollisuutta vastaan, SK kertoo.

SK:n mukaan komission ehdotus etenee seuraavaksi Euroopan parlamentin ja kaikista jäsenvaltioista koostuvan neuvoston hyväksyttäväksi.