Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tutkimus: Kaksi Pfizerin rokoteannosta antaa 70-prosenttisen suojan omikronmuunnoksen vakavalta taudilta

Etelä-Afrikassa julkaistun tutkimuksen mukaan kaksi annosta Pfizerin ja Biontechin koronarokotetta antaa noin 70-prosenttisen suojan koronan omikronmuunnoksen aiheuttamalta vakavalta taudilta. Tutkimus perustuu 78 000 pcr-testin tulokseen, jotka on tehty Etelä-Afrikassa marras-joulukuussa.

Etelä-Afrikan lääketieteellisen tutkimusneuvoston (SAMRC) johtaja Glenda Gray pitää tutkimustuloksia erittäin rohkaisevina.

Tutkimusneuvosto toteutti tutkimuksen yhdessä vakuutusyhtiö Discoveryn kanssa.

Kahden rokoteannoksen teho tartuntaa vastaan oli tutkimuksen mukaan omikronin kohdalla 33 prosenttia.

Britanniassa julkaistujen alustavien tutkimustulosten mukaan kolmas annos Pfizerin rokotetta nostaa suojan oireista koronatautia vastaan taas 75 prosenttiin myös omikronin kohdalla. Tutkimuksen mukaan Pfizerin tehosteannos toimii lähes yhtä hyvin myös silloin, jos sitä ennen on ottanut kaksi Astra Zenecan rokoteannosta.

Koronalääke osoittautui tehokkaaksi kliinisissä kokeissa

Pfizerin mukaan yhtiön suun kautta otettava koronatabletti vähentää sairaalahoidon tarvetta ja kuolemia riskiryhmillä lähes 90 prosentilla.

Luku perustuu kliiniseen tutkimukseen, jossa on ollut mukana yli 2 200 vapaaehtoista. Samansuuntaisia alustavia tuloksia saatiin jo viime kuussa.

Kliinisten kokeiden perusteella lääke vähensi sairaalahoidon tarvetta koronatartunnan saaneilla riskiryhmäläisillä 89 prosentilla, jos lääke otettiin kolmen päivän sisällä oireiden alkamisesta. Viiden päivän sisällä otettuna teho oli 88 prosenttia.

Plaseboryhmässä kuolemantapauksia oli 12. Lääkettä saaneiden ryhmässä ei tapahtunut yhtään kuolemaa. Tutkimuksessa todetut sivuvaikutukset olivat enimmäkseen lieviä.

Paxlovid-niminen koronalääke toimi Pfizerin mukaan laboratoriokokeissa myös omikronmuunnosta vastaan.

Pfizerin mukaan lääke vähensi vakavan taudin riskiä ja havaitun viruksen määrää myös tavallisen riskin ihmisillä erillisessä tutkimuksessa. Tulokset olivat kuitenkin tilastollisen merkittävyyden rajalla ja vaativat lisätutkimuksia.

Tablettia ei ole vielä hyväksytty käyttöön missään maassa.

Toinen koronalääke sai jo Euroopassa hätäkäyttöluvan

Yhdysvalloissa hallinnon nimittämä terveysasiantuntijapaneeli antoi pari viikkoa sitten tukensa Merck -lääkeyhtiön koronaviruslääkkeen käytölle aikuisilla korkean riskin potilailla. Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto (FDA) ei kuitenkaan ole vielä antanut lääkkeelle käyttölupaa. Euroopan lääkevirasto (EMA) sen sijaan on jo hyväksynyt lääkkeen hätäkäytön.

Merckin testien perusteella lääke vähentää 30 prosentilla koronakuolemia ja sairaalahoitoa vaativaa koronatautia riskiryhmiin kuuluvilla.

Yhdysvaltojen ja Kanadan ulkopuolella Merck tunnetaan nimellä MSD .