Viime vuonna tuloerot kaventuivat hieman toissa vuoteen verrattuna, selviää Tilastokeskuksen tulonjakotilastosta. Pienituloisimpien kymmenysten tulot nousivat suhteellisesti muita ryhmiä enemmän lukuun ottamatta kaikkein suurituloisinta prosenttia.
Yleisin suhteellisia tuloeroja kuvaava indikaattori eli Gini-kerroin sai arvon 27,7 viime vuonna. Tämä on 0,2 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuonna 2019. Tilastokeskuksen mukaan muutokset ovat olleet viime vuosina pieniä.
– Tuloerot käyttäytyivät koronavuonna 2020 kuten ne ovat yleensä käyttäytyneet taantumissa. Niillä on taipumus silloin supistua, kertoo Tilastokeskuksen yliaktuaari Usva Topo tiedotteessa.
Viime vuonna saadut tulonsiirrot kasvoivat mutta palkka- sekä yrittäjätulot laskivat toissa vuoteen verrattuna kaikissa tulokymmenyksissä. Myyntivoitot lisääntyivät viime vuonna, mutta vastaavasti osinkotulot tippuivat jotakuinkin saman verran.
– Yrittäjä- ja palkkatuloissa tapahtui supistumista, sillä yrittäjiä ja palkansaajia siirtyi työttömyysturvaetuuksien saajien joukkoon. Osa uusista työttömyysturvan saajista oli todennäköisesti keski- tai jopa suurituloisia, Topo arvioi.
Reaalitulot kasvoivat 0,3 prosenttia
Koko väestön reaalitulojen keskiarvo kasvoi 0,3 prosenttia. Pienituloisimman kymmenesosan tulotaso kasvoi 1,6 prosenttia. Tulojen muutos aiheutuu saaduista tulonsiirroista, jotka kasvoivat.
Suurituloisimman kymmenyksen tulotaso oli 0,3 prosenttia edellisvuotta suurempi, mutta tämän joukon sisällä suurituloisimman prosentin tulotaso nousi peräti noin 1,9 prosenttia. Ilman suurituloisinta prosenttia suurituloisimman kymmenyksen tulotaso laski 0,2 prosenttia.
Tulot tarkoittavat verojen jälkeisiä käytettävissä olevia rahatuloja. Ne koostuvat palkka- ja yrittäjätuloista, omaisuustuloista ja saaduista tulonsiirroista, joista on vähennetty maksetut tulonsiirrot eli verot ja veronluonteiset maksut.