Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomalaisista enemmistö pitää Veikkauksen 500 euron päiväkohtaista tappiorajaa liian korkeana: tällaista rajausta rahapelihaittayksikkö nyt ehdottaa

Yli puolet suomalaisista on sitä mieltä, että Veikkauksen asettamat tappiorajat rahapeliautomaateille ja osalle nettipeleistä ovat liian korkeat, kertoo Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n Taloustutkimuksella teettämä kysely. Kyselyyn vastasi 1 006 ihmistä 15-79-vuotiaista.

Veikkauksen pakolliset tappiorajat ovat tällä hetkellä 500 euroa vuorokaudessa ja 2000 euroa kuukaudessa. Rahapeleihin käytetään keskimäärin 17,50 euroa kuukaudessa. Miesten ja naisten välillä on suuri ero rahapelaamiseen käytetyn rahan määrässä: miehet käyttävät rahapelaamiseen 26,50 euroa kuukaudessa ja naiset 8,30 euroa.

Vastaajista 60 prosenttia on sitä mieltä, että Veikkauksen asettamat pakolliset tappiorajat esimerkiksi rahapeliautomaateille ja osalle nettipeleistä ovat liian korkeat. Tappiorajoja sopivana pitää 27 prosenttia vastaajista. Neljän prosentin mielestä tappiorajat ovat liian matalat.

– Uuden arpajaislain avulla halutaan entistä paremmin ehkäistä rahapelihaittoja. Nyt olisikin sopiva aika laskea tappiorajoja entistä alhaisemmiksi tämän tavoitteen saavuttamiseksi. EHYT ehdottaa, että kuukausikohtainen tappioraja laskettaisiin 500 euroon kuukaudessa eli samalle tasolle, jolla se väliaikaisesti oli vuonna 2020, toteaa EHYT ry:n rahapelihaittayksikön päällikkö Riitta Matilainen.

Kyselystä käy ilmi myös, että pakollisen tunnistautumisen rahapelaamisen yhteydessä koetaan ehkäisevän ja vähentävän rahapelihaittoja.

Pakollisen tunnistautumiseen tehoon rahapelihaittojen ehkäisyssä ja vähentämisessä uskoo kaksi kolmesta (67 %) vastaajista. Joka viides ei usko pakollisen tunnistautumisen vähentävän haittoja.

Taloustutkimuksella teettämässä kyselyssä selvitettiin myös suomalaisten korona-ajan rahapelitottumuksia ja koettuja rahapelihaittoja. Rahapelaamiseen liittyvien haittojen ei koeta omassa elämässä lisääntyneen koronaepidemian alkamisen jälkeen, ja parilla prosentilla haitat ovat vähentyneet.

– Tulokseen on saattanut vaikuttaa pakollinen tunnistautuminen, joka koskee nykyään Veikkauksen verkkorahapelien lisäksi rahapeliautomaatteja, Pitkävetoa ja Veikkauksen myyntipaikoissa pelattavia pöytäpelejä. Seitsemän prosenttia on vähentänyt rahapelaamistaan pakollisen tunnistautumisen takia. Eniten rahapelaamistaan ovat vähentäneet miehet ja 25–34-vuotiaat, jotka ovat molemmat rahapelihaittojen riskiryhmiä, kertoi Matilainen.