Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

HUS rekryää lisää rokottajia saadakseen tehovaihteen kolmansiin rokotuksiin: talkoisiin tarvitaan niin terveydenhuoltoalan eläkeläisiä ja opiskelijoita kuin hammaslääkäreitä ja kätilöitä

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) vetoaa terveydenhuollon poissaoleviin ammattilaisiin sekä opiskelijoihin, jotta he tulisivat rokottamaan väestöä koronavirusta vastaan. HUSin tiedotteen mukaan tällä hetkellä kolmansien koronavirusrokotusten nopean etenemisen esteenä on pula rokottajista, joita tullaan lähiviikkoina tarvitsemaan runsaasti lisää.

HUS ja Uudenmaan kunnat vetoavat sellaisiin terveydenhuollon ammattilaisiin, jotka voivat elämäntilanteensa vuoksi tulla rokottamaan esimerkiksi muutamaksi viikoksi tai muutoin joustavasti.

– Toivomme, että esimerkiksi eläkkeellä, erilaisilla työvapailla tai muissa tehtävissä olevat terveydenhuollon ammattilaiset sekä alan opiskelijat tulisivat rokottamaan, vaikka lyhyeksikin ajaksi, sanoo vs. johtajaylilääkäri Jari Petäjä HUSista.

HUSilla ja alueen kunnilla on yhteinen näkemys siitä, että rajalliset terveydenhuollon resurssit tulee kohdentaa nimenomaan rokottamiseen eikä esimerkiksi koronatestauksen lisäämiseen.

–  Testaaminen itsessään ei hillitse epidemiaa, ellei siihen kytkeydy tehokas tartunnanjäljitys. Yksittäisen tartunnansaaneen kontaktien jäljittäminen voi olla hyvinkin aikaa vievää. Resurssien käyttäminen rokottamiseen on huomattavasti tuottavampi keino hillitä epidemiaa, sanoo Petäjä.

Rokotteen saavat pistoksena antaa vain lääkäri ja asianmukaisen koulutuksen saanut terveydenhoitaja, sairaanhoitaja, kätilö ja sairaanhoitajana laillistettu ensihoitaja.

Terveydenhoitaja-, sairaanhoitaja- tai kätilöopiskelija voi toimia tilapäisesti sen laillistetun terveydenhuollon ammattihenkilön tehtävissä, johon hän opiskelee, sen jälkeen kun hän on suorittanut hyväksytysti kaksi kolmasosaa kyseisen koulutuksen opinnoistaan. Rokottamisen näytön voi ottaa vastaan kokenut rokottaja.

Vähintään 4. vuosikurssin suorittanut lääketieteen tai hammaslääketieteen kandidaatti voi antaa koronavirusrokotuksia, jos hänet on merkitty terveydenhuollon ammattihenkilöiden keskusrekisteriin, hänen perehdytyksestään on huolehdittu ja edellytykset lääkärin tai hammaslääkärin tehtävässä toimimiseen täyttyvät.

Rokottajia haetaan lisää muun muassa Helsingin rokotuspisteisiin Jätkäsaaressa, Kannelmäessä, Malmilla ja Myllypurossa, sekä Espooseen, Keravalle, Kirkkonummelle, Lohjalle, Siuntioon ja Keski-Uudenmaan Soteen.