Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Aluevaalien äänestysprosentti uhkaa jäädä alle 40 prosentin, Avien määräys terveystarkastuksista Suomen rajoilla voimaan tänään

Rikokset lisääntyivät viime vuonna viidenneksellä edellisvuodesta, mutta pahoinpitelyrikosten määrä väheni

Viranomaisten tietoon tulleet rikokset lisääntyivät viime vuonna lähes viidenneksellä edellisvuodesta, selviää Helsingin yliopiston Rikollisuustilanne 2020 -katsauksesta.

Rikollisuus on pääosin laskenut viimeisten kymmenen vuoden aikana, mutta viime vuonna rikokset lisääntyivät selvästi vuodesta 2019.

Katsauksen mukaan merkittävä osatekijä on omaisuus-, liikenne- ja huumausainerikosten kasvu. Osin nousun taustalla on Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurto.

Myös viranomaisten tietoon tulleet seksuaalirikokset sekä henkirikokset lisääntyivät. Pahoinpitelyrikosten määrä puolestaan väheni vuoteen 2019 verrattuna.

Aluevaalien äänestysprosentti uhkaa jäädä alle 40 prosentin

Aluevaalien äänestysvilkkaus uhkaa jäädä alle 40:n, kertoo Kunnallisalan kehittämissäätiön (KAKS) teettämä kyselytutkimus.

Kyselyyn vastanneista 41 prosenttia ilmoitti varmasti äänestävänsä aluevaaleissa. Syyskuun kyselyyn verrattuna äänestysinto on hiipunut hieman. Tuolloin varmoja äänestäjiä oli 43 prosenttia.

Vastaavassa kyselyssä kuntavaalien edellä varmoiksi äänestäjiksi ilmoittautui vajaat 60 prosenttia. Kuntavaalien toteutunut äänestysprosentti oli 55 prosenttia, joten aluevaalien vilkkaus näyttää jäävän alhaisemmaksi.

Avien määräys terveystarkastuksista Suomen rajoilla voimaan tänään

Aluehallintovirastot (avit) ovat määränneet Suomen rajanylityspaikoille pakollisen terveystarkastuksen matkustajille, jotka ovat oleskelleet maissa, joissa on havaittu omikronmuunnoksen leviämistä.

Määräykset tulevat voimaan tänään lauantaina ja jatkuvat tammikuun loppuun asti.

Matkustajien on osallistuttava kuntien terveysviranomaisten järjestämään pakolliseen terveystarkastukseen koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

Määräys annettiin jokaisessa kuudessa aluehallintovirastossa eilen perjantaina.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on arvioinut, että omikronmuunnos on levinnyt Etelä-Afrikassa, Botswanassa, Eswatinissa (entinen Swazimaa), Britanniassa, Lesothossa, Namibiassa, Nigeriassa, Norjassa, Tanskassa ja Zimbabwessa.

Ministeri Kiuru HS:lle: Hätäjarrusta päätettävä jo ensi viikolla

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoo Helsingin Sanomien haastattelussa sosiaali- ja terveysministeriön (STM) esittäneen perjantaina sote-ministerityöryhmälle, että hallitus päättäisi hätäjarrumekanismin käyttöönoton aikataulusta ensi viikolla.

STM:n toimintasuunnitelman mukaan mekanismi tarkoittaisi sitä, että laaja-alaisista rajoitustoimista voitaisiin päättää valtakunnallisesti.

Koronatartuntojen määrä on kasvanut useiden viikkojen ajan, ja koronaviruksen aiheuttama tauti on kuormittanut sairaanhoitoa.

Tennisliitto pohtii transnaisen oikeutta osallistua naisten kilpailuihin

Suomen Tennisliitto käsittelee parhaillaan kysymystä transnaisen oikeudesta osallistua naisten kilpailuihin.

Tennisliiton toimitusjohtaja Teemu Purho vahvistaa, että syksyllä liittoon otti yhteyttä henkilö, joka halusi kannanoton transnaisen oikeuteen osallistua tenniksen naisten kilpailuihin.

Purho ei kerro tapauksen yksityiskohtia, kuten sitä, onko kyseinen henkilö pelannut miesten kilpatennistä ja jos on, millä tasolla. Tennisliitto on ollut yhteydessä Kansainväliseen tennisliittoon ja Suomen Olympiakomiteaan. Asiaa on tarkoitus käsitellä Tennisliiton hallituksessa tammikuun loppupuolella.

Uuden edessä ollaan koska Kansainvälinen olympiakomitea KOK julkaisi marraskuussa uudistetut ohjeensa sukupuoleen perustuvista sarjoista. Uudet ohjeet eivät enää sisällä testosteronirajaa.

Operaatio Lumihiutaleen apurit auttavat jälleen joulunviettoon liikennöiviä

Autoliiton tiepalvelu käynnistää tänään perinteisen joululiikenteen auttamiskampanjan. Operaatio Lumihiutale -nimellä kulkevassa kampanjassa tiepalvelun vapaaehtoiset ovat tehostetussa valmiudessa lähteä auttamaan tien päällä ilmenevissä ongelmatilanteissa.

Autoliiton mukaan kovemmilla pakkassäillä lisääntyvät etenkin virrananto- ja akunvaihtotehtävät. Liitto muistuttaa, että talviaikaan autoilijan kannattaa tarkkailla akun kuntoa.

Autoliiton tiepalveluun saa ongelmatilanteissa yhteyden numerosta 0200 8080 tai Autoliiton mobiilisovelluksella. Tehostettu päivystys jatkuu 2. tammikuuta asti.

Auttamiskampanja järjestetään tänä vuonna 53. kerran.

Ranskalaisalukset pelastivat lähes 140 Britanniaan pyrkinyttä Englannin kanaalista

Ranskalaisalukset ovat pelastaneet lähes 140 siirtolaista Englannin kanaalista, kertovat ranskalaisviranomaiset. Ihmiset olivat yrittäneet ylittää veneillä vaarallista kanaalia Ranskasta Britanniaan.

Tiedotteen mukaan viranomaiset saivat torstaina tiedon, että useat kanaalia ylittävät veneet olivat vaikeuksissa. Kaksi laivaston alusta ja kaksi pelastusvenettä toivat ihmiset takaisin rannikolle.

Tänä vuonna marraskuun loppuun mennessä noin 31 500 Britanniaan pyrkivää on lähtenyt liikkeelle Ranskan rannikolta. (Lähde: AFP)

Bundesliigan Lewandowski nousi legendaarisen Gerd Müllerin ohi maalitilastossa

Saksan Bundesliigassa Bayern Münchenin riveissä pelaava puolalaiskärki Robert Lewandowski on noussut ohi legendaarisen maalitykin Gerd Müllerin eräässä liigan maalitilastossa.

Vuodelta 1972 oleva ennätys rikkoutui kun Lewandowski laukoi 43. maalinsa tämän kalenterivuoden aikana ottelussa Wolfsburgia vastaan.

Kotiottelu Wolfsburgia vastaan päättyi Bayern Münchenin selvään voittoon lukemiin 4–0. Bundesliigaa johtava Bayern jäi ottelun myötä joulutauolle. (Lähde: AFP)