Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etujärjestöt peräävät yrityksille ja työntekijöille pikaista apua koronarajoitusten takia

Elinkeinoelämän järjestöt peräävät valtiolta vastaantuloa, kun uudet koronarajoitukset iskevät lovea monen alan toimintaan. EK sekä Palvelualojen työnantajat Palta kehottivat käynnistämään kuudennen kustannustukikierroksen valmistelun.

– Hallituksen uudet rajoituspäätökset edellyttävät pääministeri Sanna Marinin (sd.) lupauksen mukaisia uusia ja laajoja tukipaketteja yrityksille ja niille työpaikoille, jotka näistä rajoituksista kärsivät, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoi tiedotteessa.

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan hallitus ryhtyykin pikaisesti valmistelemaan uutta kustannustukipakettia yrityksille. Lintilä kertoo Helsingin Sanomissa , että paketti olisi arviolta 120–150 miljoonaa euroa.

Lintilän mukaan tukisumma voitaisiin ottaa ensi vuoden alussa lisäbudjettiin varatusta noin 300 miljoonasta eurosta.

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) sanoi jo aiemmin hallituksen varautuvan koronarajoituksista aiheutuvien suorien ja välttämättömien kustannusten korvaamiseen.

– Tämäkin on jo oikeusturvakysymys, Kurvinen sanoi.

Jatkovalmistelussa arvioidaan sulkemiskorvauksia, mahdollisia kustannustukia sekä yrittäjien työttömyysturvan jatkotarpeita. Myös kulttuurin ja urheilun tukitarpeita arvioidaan, Kurvinen kertoi.

Hän ei tiedotustilaisuudessa ottanut kantaa siihen, saadaanko uudet tuet mahdutettua budjettikehykseen.

Kyse on kuudennesta kustannustukipaketista yrityksille. Valtiokonttori avasi juuri kustannustuen viidennen kierroksen yritysten hakuun.

Valtiokonttori on maksanut tähän mennessä kustannustukea yhteensä noin 760 miljoonan euron edestä.

Tukia niin kauan kuin rajoituksiakin

Kriisitukia tarvitaan niin kauan kuin yritysten toimintaa rajoitetaan viranomaistoimin, EK linjaa. Häkämies muistutti myös, että Suomen yritystuet ovat olleet tasoltaan EU:n matalimpia.

Palta laski, että sen edustamilla aloilla liikevaihtoa on menetetty korona-aikana yhteensä yli 10 miljardia euroa. Toipuminen on yhä pahasti kesken monella alalla, kuten matkailussa.

Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto sanoi, että kuudes kustannustukikierros tulee valmistella pikaisesti. Palvelualojen yritykset tarvitsevat mahdollisimman ennakoitavaa politiikkaa ja näkymän kriisin yli, Aarto linjasi.

– Jotta rajoitukset saadaan minimoitua, nyt on tärkeää edistää ripeästi koronapassin käytön laajentamista työpaikoille ja palauttaa koronapassi käyttöön heti, kun epidemiatilanne sen sallii, Aarto sanoi tiedotteessa.

"Hyytävä joulun toivotus"

Koronan runteleman matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö Mara luonnehti hallituksen päätöksiä hyytäväksi joulun toivotukseksi alan yrittäjille ja työntekijöille. Mara katsoo, että koronapassin poistaminen käytöstä on valtioneuvoston oman koronastrategian vastainen päätös.

Järjestö katsoo, että toimilla hallitus kurittaa tarpeettomasti matalan riskin ruokaravintoloita. Rajoitukset myös osuvat ikävästi talvimatkailukeskuksiin niiden parhaan sesongin aikana, Mara toteaa. Keskuksissa on jo nyt tuhansia matkailijoita, myös paljon ulkomaalaisia.

– Valtioneuvoston ravintolarajoitukset, jotka tulevat voimaan nopeasti, yllättäen ja keskellä parhainta joulun ja uudenvuoden sesonkia, heikentävät Suomen mainetta matkailumaana, moitti Maran toimitusjohtaja Timo Lappi.

Uudet rajoitukset merkitsevät työntekijöille massalomautuksia, joiden seurauksena pako alalta jatkuu. Matkailu-, ravintola- ja tapahtuma-ala on menettänyt Maran mukaan 10 000–25 000 työntekijää viime vuoden maaliskuun jälkeen.

Liitot haluavat ansiopäivärahan omavastuun pois

Palvelualojen ammattiliiton puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen piti myös päätöksiä kovana iskuna ravintola- ja tapahtuma-alalle.

– Tuntuu niin epäoikeudenmukaiselta, että kerta toisensa jälkeen sama porukka kärsii. Nyt korvausten suhteen pitää löytyä tahtoa korjata ongelmat ja kompensoida menetykset kunnolla, hän tviittasi .

PAM katsoo, että ansiopäivärahan korvaukseton omavastuuaika tulisi poistaa heti. Työttömyysturvan tasoa pitäisi nostaa 85–90 prosenttiin palkasta niille, jotka joutuvat rajoitusten takia lomautetuiksi tai irtisanotuiksi.

– On todella surullista, että hallitus jatkaa linjalla, jossa työntekijät saavat tyytyä tavanomaiseen työttömyysturvaan, kun aiemmin voimassa olleet työntekijöitä turvaavat muutokset on jo purettu. Yrityksiä on pyritty tukemaan, mutta työntekijät on jätetty selviämään omillaan, sanoi Rönni-Sällinen PAMin tiedotteessa.

Myös SAK kannatti omavastuuajan poistamista. Käytäntö oli voimassa viime vuonna. SAK ehdottaa, että myös muita korona-ajan alussa käytössä olleita työttömyysturvan parannuksia otetaan uudelleen käyttöön ja mainitsee työssäoloehdon lyhentämisen ja yrittäjien työmarkkinatuen.