Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruotsissa käyttöön uusia koronarajoituksia – uudenvuoden bileet yökerhoissa jäävät väliin

Ruotsissa on otettu tänään käyttöön koko joukko uusia koronarajoituksia. Kaikkien, joille se on mahdollista, on siirryttävä etätöihin, ravintolarajoituksia tiukennetaan ja kaikki suuret urheilu- ja kulttuuritapahtumat perutaan ainakin tammikuun puoliväliin asti.

Ravintoloissa saa nyt tarjoilla vain pöydissä istuville asiakkaille ja seurueiden välillä on oltava vähintään metrin turvaväli.

– Välipäivinä ja uutenavuotena ei juhlita yökerhoissa, totesi pääministeri Magdalena Andersson Aftonbladetin mukaan.

Myös kauppoihin ja ostoskeskuksiin tulee rajoituksia, ja valtaosalle juna- ja bussireiteistä tulee jouluaatosta alkaen käyttöön pakollinen paikanvaraus.

Ihmisiä kehotetaan yleisesti välttämään ruuhkaisia paikkoja.

Ei isoihin tilaisuuksiin ilman rokotustodistusta

Yli 20 osallistujan yleisötilaisuuksia saa järjestää vain, jos osallistujille on istumapaikat. Rajoitus koskee muun muassa teattereita, konsertteja sekä jumalanpalveluksia.

Yli 500 osallistujan tilaisuuksissa sisätiloissa vaaditaan rokotustodistusta. Lisäksi seurueiden kokoa on rajoitettu, ja seurueiden välillä tulee olla turvavälit.

Joulunvieton osalta Ruotsin kansanterveysviraston pääjohtaja Karin Tegmark Wisell on kehottanut ruotsalaisia käyttämään varovaisuutta ja valitsemaan mieluummin pienet juhlat.

Omikronia eniten Skånessa

Koronaviruksen aiempaa tarttuvamman omikronmuunnoksen osuus tartunnoista on Ruotsissa suurin Skånen alueella. Omikronin tarkkaa osuutta on Kvällspostenin haastattelemien asiantuntijoiden mukaan kuitenkin vaikea arvioida.

Skåne sijaitsee aivan naapurimaa Tanskan vieressä, jossa omikronmuunnos on levinnyt jo laajalle.

Ruotsissa on vahvistettu yhteensä 260 omikrontapausta, joista 150 on Skånessa.

Koronatartuntojen määrä on kasvussa käytännössä kaikilla alueilla, varsinkin Tukholman seudulla, kerrottiin kansanterveysviraston tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

Uusia tartuntoja raportoitiin Ruotsissa keskiviikkona noin 4 700.

Kansanterveysviraston laatimissa skenaarioissa uuden tartuntahuipun ennakoidaan osuvan tammikuulle. Pessimistisimmän skenaarion mukaan Ruotsissa olisi tammikuun puolivälissä lähes 14 000 koronatapausta päivässä, keskiskenaariossa 8 000 tapausta ja optimistisimmassa skenaariossa vajaat 4 000 tapausta päivässä.

– Optimistisin skenaario näyttää tällä hetkellä vähiten todennäköiseltä, sanoi apulaisosastopäällikkö Sara Byfors keskiviikkona.

Sairaalahoidossa on Ruotsissa tällä hetkellä koronan vuoksi noin 560 ihmistä, joista noin 90 tehohoidossa.

Terveydenhuollon kuormituksen arvioidaan kasvavan tammikuun loppuun asti.

Lähteinä uutistoimisto TT, Aftonbladet, Kvällsposten ja SVT.