Joulupuuseuran mukaan aidon kotimaisen joulukuusen hiilijalanjälki on vain noin kaksi kiloa eli pienempi kuin pussillisella puuroriisiä. Tämä siis silloin, kun kuusi tulee läheltä ja se kierrätetään tavallisesti joko polttamalla energiaksi tai hakettamalla tukiaineeksi biojätteen kompostointiin. Asiasta kertoo metsäalan verkkolehti forest.fi.
Brittiläisen Carbon Trustin mukaan tekokuusi voi kuitenkin olla aitoa joka vuosi ostettua kuusta ympäristöystävällisempi, jos samaa muovikuusta käyttää tarpeeksi monta vuotta. Muovikuusen omistaja voittaa ekologisuudessa käytettyään tekopuutaan koosta ja materiaalista riippuen seitsemästä peräti kahteenkymmeneen vuoteen.
Carbon Trust kehottaa hankkimaan aidon kuusen juurineen, jolloin sen voi istuttaa. Näin kuusen hiilijalanjälki pienenee merkittävästi. Esimerkiksi Saksassa ja myös Suomessa on yhä suositumpaa vuokrata joulukuusi ruukussa. Joulun jälkeen puu palautetaan vuokraajalle, joka huolehtii sen istuttamisesta takaisin maahan
Aitoja luonnon joulukuusia myydään Suomessa tänä jouluna lähes 1,4 miljoonaa. Niistä miljoona tulee viljelmiltä ja 100 000 tuontipuina muun muassa Tanskasta. Monen onni on ikioma kuusi omasta metsästä. Suomessa on 600 000 metsänomistajaa ja metsistä haetaan itse lähes 300 000 puuta.
Osa kuusista haetaan itse myös esimerkiksi valtion metsistä luvan kanssa. Joulukuusiluvan hinta on 10 euroa ja se oikeuttaa hakemaan enintään kolme metriä pitkän joulukuusen valtion talouskäytön piirissä olevista monikäyttömetsistä.