Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaasan seudulla joulun "lumitykki", lunta on tullut vuorokauden aikana lähes puoli metriä

Vaasan seudulla on satanut tänään voimakkaasti lunta. Ilmatieteen laitokselta kerrotaan, että vuorokauden aikana lunta on tullut 44 senttimetriä.

Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Hannu Vallan mukaan kyseessä on Perämeren kosteuden ja kylmän ilmamassan aiheuttama "lumitykki". Hän sanoo, että lumisade taukosi jo kertaalleen ennen kolmea iltapäivällä.

– Sitten siinä oli muutama tunti taukoa, kertoo Valta STT:lle.

Perämereltä tullut pitkä ja kapea lumikuuro kuitenkin palasi. Valta sanoi illalla seitsemän aikaan, että viiden jälkeen kokonaislumimäärä on noussut 55:stä 62 senttimetriin.

– Lumitykiksikin voi sanoa, hän kertoo.

Lumisade jatkuu yhä sakeana Perämeren rannikolla. Ennusteen mukaan lumisade heikkenee yön aikana.

Vuonna 2016 Merikarvialla satoi lunta noin 73 senttimetriä vuorokaudessa, mikä on Suomen ennätys.

Koko Suomi valkoisena

Tänä vuonna koko Suomessa on valkoinen joulu. Perämeren rannikon lisäksi jouluaattona on satanut paljon lunta esimerkiksi Ahvenanmaalla Jomalassa ja Pohjois-Lapissa Inarissa.

Lumisade jatkuu lähivuorokauden aikana Perämeren rannikon lisäksi Ahvenanmaalla ja Lounais-Suomen saaristossa.

Muualla sataa Vallan mukaan lähinnä heikkoa, kevyttä pakkaslunta.

– Idässä on tällä hetkellä selkeimmät alueet, Valta sanoo.

Ilmatieteen laitoksen tutkija Mika Rantanen kertoo Twitterissä , että viimeksi koko maassa oli valkoinen joulu vuonna 2018.

Akaassa sattui kaksi ketjukolaria

Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Ahvenanmaan maakunnissa on voimassa varoitukset huonosta ajokelistä. Pohjanmaan maakunnassa varoitetaan vaarallisesta ajokelistä. Näillä alueilla ajokeli on huono lumisateen ja pöllyävän lumen vuoksi.

Myös Fintrafficin tieliikennekeskus varoitti aattoiltana erittäin huonosta ajokelistä Pohjanmaalla. Tieliikennekeskuksen mukaan lumisade heikentää näkyvyyttä ja puuskittainen tuuli haittaa liikennettä.

Akaassa Pirkanmaalla Lempääläntiellä sattui jouluaattona kaksi ketjukolaria. Pelastuslaitos sai hälytyksen tehtävästä hieman ennen yhtä päivällä. Pirkanmaan pelastuslaitoksen mukaan ensin sattui neljän auton ketjukolari, jossa loukkaantui kaksi ihmistä. Kaikki osalliset pääsivät omin avuin ulos autoista ja ensihoito tarkasti heidän vointinsa tilannepaikalla.

Palomestari Jari Hiltunen Pirkanmaan pelastuslaitoksen johtokeskuksesta kertoi, että noin 300 metrin päässä ensimmäisestä onnettomuuspaikasta sattui toinen ketjukolari. Tässä kolmen auton peräänajossa loukkaantui lievästi yksi ihminen.

– Liukasta siellä on, liukkaudesta ja tilannenopeudesta onnettomuudet ovat varmaan jollain lailla aiheutuneet, Hiltunen arvioi STT:lle.

Yhteensä onnettomuuspaikoilta vietiin jatkotutkimuksiin kaksi henkilöä, ja neljä henkilöautoa romuttui ajokelvottomiksi.

Joulurauha julistettiin Turussa jälleen ilman yleisöä

Joulurauha on julistettu Turussa jouluaattona kello 12. Joulurauhan julistuksen luki Brinkkalan talon parvekkeelta Turun kaupungin protokollapäällikkö Mika Akkanen.

Jouluaaton perinteisiin kuuluva joulurauhan julistus järjestettiin jo toisen kerran peräkkäin ilman, että yleisö pääsi paikalle seuraamaan tapahtumaa. Koronarajoitusten vuoksi yleisöllä ei tänäkään vuonna ollut pääsyä Vanhalle Suurtorille, sillä alue aidattiin, eikä julistus kuulunut kovaäänisistä. Joulurauhan julistusta Vanhalla Suurtorilla on tavallisesti seurannut vuosittain yli 10 000 ihmistä.

Tänään luettu julistus kuitenkin televisioitiin ja radioitiin sekä lähetettiin netissä.

Julistusta luettu 1300-luvulta saakka

Joulurauhaperinne on poikkeuksellisen vahva, sillä julistusta on luettu lähes katkeamattomasti 1300-luvulta saakka. Talvisodan vuoksi joulurauhaa ei julistettu vuonna 1939. Miliisilakko vuonna 1917 esti joulurauhan julistuksen. Ilmeisesti myös isonvihan vuodet 1712–1721 katkaisivat perinteen, mahdollisesti myös vuodet 1809–1815.

Turun kaupunki tiedotti joulurauhan julistukseen liittyvistä poikkeusjärjestelyistä viime viikon perjantaina. Turun pormestari Minna Arveen mukaan päätös oli vaikea, mutta ainoa vastuullinen ratkaisu.

– Kaupunki ei halua järjestää suuria tilaisuuksia ja altistaa kaupunkilaisia tilanteessa, jossa koronaviruksen omikronvariantti leviää voimakkaasti. Tällä turvataan asukkaiden turvallisuutta, Arve sanoi kaupungin tiedotteessa.