Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tiesitkö tämän? Ilotulitteet saavat pienhiukkasten määrän jopa kymmenkertaistumaan, Tukes ja HSY varoittavat huonosta ilmanlaadusta erityisesti näitä ihmisryhmiä

Ilotulitteet sisältävät useita kemikaaleja, jotka heikentävät ilmanlaatua uudenvuodenyönä erityisesti tyynellä säällä. Pienhiukkasten määrä voi olla paikallisesti jopa kymmenkertainen normaaliin verrattuna. Asiasta tiedottavat Tukes ja Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY).

Tuulisella säällä ilmansaasteet laimenevat nopeammin.

–Tyynellä säällä pienhiukkasten pitoisuudet voivat uudenvuodenyönä kohota hyvinkin korkeiksi. Viime uutena vuotena mittasimme Vantaalla jopa n. 180 µg/m³ (mikrogrammaa kuutiometrissä) tuntipitoisuuksia. Pienhiukkasten vuosikeskiarvo pääkaupunkiseudulla on n. 6–8 µg/m³ ja ilmanlaatu luokitellaan huonoksi, jos pienhiukkasten tuntipitoisuus on yli 50 µg/m³, sanoo ilmansuojeluyksikön päällikkö Hanna Manninen Helsingin seudun ympäristöpalveluista.

Ilotulitteiden savut eivät ole terveydelle hyväksi, joten niitä kannattaa mahdollisuuksien mukaan välttää. Astmaa, muita kroonisia keuhkosairauksia tai sepelvaltimotautia sairastavien sekä lasten kannattaakin katsoa ilotulituksia etäältä.

– Jos haluaa katsella ilotulitteita, kannattaa välttää paikkoja, missä maanpinnan läheisyydessä on silmin nähtävää savua tai ilma haisee savulle, Manninen neuvoo.

Suomalaiset räiskivät vuodenvaihteessa taivaalle satojatuhansia kiloja ilotulitteita. Ilotulitteet sisältävät aina ruutia, joka koostuu rikistä, hiilestä ja kaliumnitraatista. Lisäksi ilotulitteissa käytetään mm. kuparia ja strontiumia.

Ilotulitteiden turvallisuuteen on kiinnitetty huomiota myös EU-tasolla esimerkiksi siten, että ilotulitteiden haitallisia aineita on rajoitettu säädöksissä. Ilotulitteet eivät esimerkiksi saa sisältää lyijyä, ja ruudin määrää on rajoitettu.

Juttua korjattu kello 12.50: Aiemmin jutun otsikossa ei mainittu, että tiedot ovat peräisin Tukesin lisäksi Helsingin seudun ympäristöpalveluilta.