Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kokoomus selvä ykkönen Ylen aluevaalikyselyssä

Oppositiopuolue kokoomus on selvästi suosituin puolue Ylen ensimmäisessä aluevaalikannatuskyselyssä. Puoluetta äänestäisi tammikuun aluevaaleissa 21,8 prosenttia kyselyn vastaajista.

Toiseksi suosituin puolue kyselyssä on pääministeripuolue SDP 18,9 prosentin kannatuksellaan ja kolmanneksi suosituin perussuomalaiset 17,6 prosentin kannatuksellaan.

Keskustaa sanoi äänestävänsä 15,3 prosenttia kyselyn vastaajista.

Vihreät näyttää kyselyn perusteella jäävän aluevaaleissa vasemmistoliittoa pienemmäksi puolueeksi. Asiaa selittää osittain se, että vaaleja ei järjestetä Helsingissä, missä vihreät ovat perinteisesti keränneet runsaasti kannatusta.

Vasemmistoliittoa sanoi äänestävänsä 8,1 prosenttia kyselyn vastaajista ja vihreitä 7,6 prosenttia vastaajista.

RKP:tä sanoi kannattavansa 3,9 prosenttia vastaajista ja kristillisdemokraatteja 3,0 prosenttia vastaajista. Liike Nytin kannatus oli 2,0 prosenttia.

Päättäjät 21 hyvinvointialueelle

Tammikuussa ensimmäistä kertaa järjestettävissä aluevaaleissa valitaan päättäjät 21 hyvinvointialueelle. Aluevaltuustot vastaavat sosiaalihuollosta, terveydenhoidosta ja pelastustoimesta.

Helsingissä palveluista vastaa tulevaisuudessakin kaupunki, joten helsinkiläiset eivät aluevaaleissa äänestä.

Taloustutkimuksen haastattelussa marras–joulukuussa kantansa ilmoitti yli 2 100 ihmistä. Haastateltavilta kysyttiin, minkä puolueen ehdokasta he äänestäisivät, jos aluevaalit olisivat nyt.

Mittauksen virhemarginaali on 2,2 prosenttiyksikköä molempiin suuntiin.