"Perjantaina yritykseni meni konkurssiin, lauantaina tuli toinen avioero ja sunnuntaina lähdin psykiatriseen sairaalaan" – Harri, 51, pääsi irti viinasta ja auttaa nyt muita raitistumaan
3
Vantaan kaupungin kokemusasiantuntija Harri Hyvönen tietää, että vuodenvaihteen jälkeen on odotettavissa asiakaspiikki, koska päihteiden käyttö voi lisääntyä pyhinä. Marika Lumme
Katso isompi kuvaHarri Hyvönen aloitti Vantaan kaupungin kokemusasiantuntijana lokakuussa. Marika Lumme
Katso isompi kuvaHarri Hyvönen aloitti Vantaan kaupungin kokemusasiantuntijana lokakuussa. Marika Lumme
Kokemusasiantuntija: Harri Hyvönen tukee muita irti päihteistä.
Harri Hyvönen, 51, laittaa soimaan Yö-yhtyeen kappaleen Likaiset legendat.
– Mutta silloin ennen tähdenlentoa pakko kuolla on, Hyvönen hyräilee mukana.
Kappale vie kipeään muistoon. Hyvönen lähti kotoaan mukanaan kymmeniä lääkkeitä. Hän aikoi toteuttaa pitkään suunnitellun itsemurhan. Pöydälle hän jätti jäähyväiskirjeet kolmelle lapselleen.
– Kuuntelin tätä Yön biisiä tauotta useita tunteja, ennen kuin toteutin suunnitelmani, Hyvönen kertoo.
– Minut oli löydetty jostain ja viety sairaalaan. Sairaalassa ajattelin, että epäonnistuin tässäkin, olen elossa, hän jatkaa.
TänäänHyvönen ajattelee toisin. Hän on kiitollinen jokaisesta päivästä, jonka saa elää.
Minulla oli piilopulloja joka paikassa.
Harri Hyvönen, kokemusasiantuntija
Hyvönen aloitti tänä syksynä Vantaan kaupungilla päihteiden ja mielenterveyden kokemusasiantuntijana. 1990-luvun lopulta alkanut matka alkoholin kanssa on ollut pitkä. Vuosituhannen vaihteessa miehellä diagnosoitiin myös kaksisuuntainen mielialahäiriö.
– Alkoholi muuttui ongelmaksi viimeistään, kun uni- ja mielialalääkkeet tulivat kuvioihin, hän kertoo.
Kokkina työskennellyt Hyvönen jäi työuupumuksen vuoksi sairauslomalle.
– Sairauslomalla oli aikaa juoda. Se oli yhtä piilottelua ja salailua. Minulla oli piilopulloja joka paikassa. Kävin usein viemässä roskia tai kävelyllä. Todellisuudessa kävin juomassa.
Jääkaapissa Hyvönen piti olutta, jotta kotiväki ei ihmettelisi, miksi isä ja puoliso haisee alkoholille. Vuoden verran jatkunut sairausloma ja juominen vei toivottomuuden tilaan ja lopulta itsemurhayritykseen.
4000 markkaa. Sen verran maksoi ensimmäinen katkaisuhoito Ridasjärvellä yksityisessä päihdevieroitusyksikössä.
– Mummo maksoi sen. Menin sinne vain muita miellyttääkseni. Omasta mielestäni minulla ei ollut alkoholiongelmaa, Hyvönen kertoo.
Nyt vuosia myöhemmin Hyvönen tietää, että jos tahto ei löydy itsestä, ei katko kanna pysyvään raittiuteen.
Seuraaviin vuosiin mahtui myös paljon hyvää elämää. Hyvönen pääsi takaisin työelämään hetkittäin ja valmensi tyttärien jalkapallojoukkuetta. Päihderiippuvuus ja mielenterveysongelma kulkivat mukana.
Hyvönen sanoo jälkikäteen ymmärtäneensä, että monet tempaukset elämässä ovat tapahtuneet maanisessa mielentilassa. Vuonna 2012 oli viikonloppu, jota hän ei unohda.
– Perjantaina yritykseni meni konkurssiin, lauantaina tuli toinen avioero, ja sunnuntaina lähdin psykiatriseen sairaalaan. Se oli oikea superviikonloppu.
Vuonna 2016 miehen mitta tuli täyteen. Hyvönen käveli silloisen kotipaikkakunnan sairaalaan ja haki katkaisulääkkeet.
– Päätin, että nyt korkki menee kiinni. Annoin lompakon siskolle ja soitin kaverit läpi, että minulle ei saa antaa rahaa, hän muistelee.
Hyvösen päätös piti, ja hän onnistui raitistumaan.
– Tein kokonaisvaltaisen elämäntaparemontin. Pudotin painoa noin 35 kiloa. Vuoden verran meni, kunnes havahduin, kuinka kirkkaalta elämä voi näyttää ja tuoksua. Tätä en halua vaihtaa pois.
Hyvönen kokee olevansa etuoikeutettu saadessaan auttaa muita. Yön biisi soi nyt voimakappaleena. Toivottomuus on kääntynyt toivoon.