Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Evan kysely: Suomalaiset siirtäisivät kaavoitusta maakuntatasolle – maakuntavero ei innosta

STT

Useimmat suomalaiset ovat valmiita siirtämään aluesuunnittelun eli kaavoituksen maakuntatasolla päätettäväksi, ilmenee Elinkeinoelämän valtuuskunta Evan tutkimuksesta. Tätä mieltä oli 57 prosenttia vastanneista.

Monet antaisivat maakuntatason päättää myös toisen asteen koulutuksesta sekä elinkeino- ja ympäristöluvista.

– Tynkämaakunnat ja virattomat aluevaltuutetut eivät palvele kenenkään etua. Kansalaisilla näyttäisi olevan valmiutta pohtia laajemman tehtäväkentän siirtämistä maakuntien vastuulle, pohti Evan toimituspäällikkö Sami Metelinen tiedotteessa.

Maakuntaveroa kannattaa kuitenkin vain harva. Kyselyssä vain 23 prosenttia katsoi, että hyvinvointialueille tulisi antaa verotusoikeus, koska ne päättävät jatkossa sosiaali- ja terveydenhuollosta. Kolme neljästä piti todennäköisenä, että verotusoikeus johtaisi verotuksen kiristymiseen kaiken kaikkiaan.

Neljä viidestä piti todennäköisenä, että joidenkin alueiden rahat eivät riitä ja niiden talous kriisiytyy, jos hyvinvointialueet saavat verotusoikeuden. Kaksi kolmesta arveli, että alueiden välinen eriarvoisuus kasvaa.

Evan Arvo- ja asennetutkimus perustuu yli 2 000 ihmisen vastauksiin Taloustutkimuksen internetpaneelissa. Tulosten virhemarginaali on 2–3 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut