Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Omikron korvasi deltan, virusta on nyt paljon myös rokotetuilla – katso tallenne STM:n ja THL:n infosta

Suomessa todettiin ensimmäisen viikon aikana lähes 53 600 uutta koronavirustapausta, kun edellisen viikon aikana todettiin yli 42 100 uutta koronavirustapausta. Tartuntoja ilmenee myös jo rokotettujen keskuudessa. Erikoissairaanhoidon vuodeosastohoidon tarve on kasvanut huomattavasti tehohoidon kuormituksen ollessa suurta mutta suhteellisen vakaata. Rokotukset suojaavat vakavimmilta tautimuodoilta edelleen hyvin, STM kertoo tiedotteessaan. Alla olevasta kuvakkeesta voit katsoa tallenteen STM:n ja THL:n tämänpäiväisestä koronainfosta.

Infossa kerrottiin muu muassa, että THL muuttaa karanteeniohjeistustaan. Koronakaranteeni lyhenee minimissään viiteen päivään. Jatkossa karanteeni kestää 5-10 päivää tartuntatautilääkärin päätöksestä riippuen. Asiasta tiedotetaan tarkemmin torstaina.

Viimeisten 14 vuorokauden aikana (27.12.2021–9.1.2022) uusia tartuntoja ilmaantui 1 721 sataatuhatta asukasta kohden. Sitä edeltävillä kahdella viikolla tartuntoja ilmaantui 629 sataatuhatta asukasta kohden. Uusien tartuntojen määrä on siis lähes kolminkertaistunut joulukuuhun verrattuna, STM tiedottaa.

Erikoissairaanhoidon vuodeosastoilla oli keskiviikkona yhteensä 311 potilasta, kun 5. tammikuuta heitä oli 239. Kaikista erikoissairaanhoidossa oleista koronapotilaista arviolta 20-25 prosenttia on sairaalassa ensisijaisesti muun syyn takia. Keskiviikkona teho-osastoilla oli yhteensä 59 potilasta, kun edellisten kolmen viikon aikana heitä oli 47-58.

Viikolla yksi teho-osastoille tuli yhteensä 59 uutta covid-19-potilasta, kun edeltävien neljän viikon aikana heitä oli tullut 36-40 viikossa, STM tiedottaa.  Tautiin liittyviä kuolemia oli keskiviikkoon mennessä ilmoitettu Tartuntatautirekisteriin yhteensä 1 688. 14 vuorokauden aikana (29.12.2021 – 12.1.2022) ilmoitettiin yhteensä 140 menehtynyttä, joista 78 prosenttia oli yli 70-vuotiaita.

Omikron-löydöksiä on keskiviikkoon mennessä todettu yhteensä 523. Tartuntoja havaitaan nyt paljon myös rokotetuilla, mutta rokotettujen sairaalahoidot eivät ole lisääntyneet läheskään samassa määrin. Käytännössä Omikron vaikuttaa nyt korvanneen deltan Suomessa.

Suomessa keskiviikkoon mennessä 12 vuotta täyttäneistä ja sitä vanhemmista 88,0 prosenttia on saanut vähintään ensimmäisen rokoteannoksen, 84,3 prosenttia on saanut vähintään kaksi rokoteannosta ja 32,9 prosenttia on saanut kolme rokoteannosta. Kolmansien annosten ottamista suositellaan erityisesti 60 vuotta täyttäneille sekä riskiryhmiin kuuluville. Viikon takaiseen (5.1.2021) verrattuna ensimmäisen rokoteannoksen kattavuus on kasvanut 0,5 prosenttiyksiköllä, toisen annoksen kattavuus 0,4 prosenttiyksiköllä ja kolmannen annoksen kattavuus 7,2 prosenttiyksiköllä.

Koronavirustestejä tehdään edelleen paljon ja positiivisten koronatestien osuus on kasvanut. Viikolla yksi tehtiin noin 190 000 testiä ja kaikista testatuista näytteistä positiivisia oli 30 prosenttia. Edellisellä viikolla positiivisten tulosten osuus oli 25 prosenttia. Leviämisalueiden tunnusmerkit täyttyvät edelleen koko Suomessa.