Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ilmavoimien esikuntapäällikkö venäläiskoneen mysteerilennosta Keski-Suomessa: "Tilanne ei ollut uhkaava"

Ilmavoimien Hornet-hävittäjät eivät ampaisseet tunnistuslennolle lauantaina venäläisen siviilirahtikoneen lennettyä Suomen ilmatilassa koillisesta kohti Keski- ja Etelä-Suomea. Lento suuntautui myös yli Jyväskylän Tikkakosken, jossa sijaitsee Ilmavoimien esikunta ja osia Puolustusvoimien Tiedustelulaitoksen toiminnasta.

- Emme tehneet tunnistuslentoa, koska tilanne ei ollut uhkaava. Meillä ei ollut epäilyä, että maanpuolustus tai joku valtakunnan kohde olisi ollut uhattuna, Ilmavoimien esikuntapäällikkö, prikaatikenraali Juha-Pekka Keränen kommentoi Keskisuomalaiselle.

Ilmavoimat tiedotti tiistaina, että Suomen yli lentänyt venäläinen rahtikone kulki hyväksytyn lentosuunnitelman mukaisella reitillään. Samalla Ilmavoimat avasi tarkemmin sitä, miten Suomen ilmatilaa valvotaan.

- Laitoimme julkisen tiedotteen turhien spekulointien välttämiseksi. Onhan Suomen ylilentävää liikennettä paljon ja lentojen reititykset ovat tiedossa, Keränen sanoi.

Ilmavoimat kommentoi tiedotteella Ylen uutista, jonka mukaan venäläisen AirBridgeCargo Airlines -yhtiön siviilirahtikone lensi lauantaina salamyhkäisesti yli Jyväskylän varuskunnan Tikkakoskella.

Ilmavoimien mukaan sillä on tiedossa kaikki siviililentoyhtiöiden lentosuunnitelmat. Niitä hyödynnetään reaaliaikaisen tunnistetun ilmatilannekuvan luomisessa.

Ilmavoimat korostaa, että kyseessä oli siviililentoyhtiö, joka lensi hyväksytyn lentosuunnitelman mukaisen reitin.

– Siviili-ilmailun lennonvarmistuselimet hyväksyvät kaikkien siviililentoyhtiöiden reitit normaalin prosessin mukaisesti, Ilmavoimien tiedotteessa todetaan.

Reaaliaikainen tunnistettu ilmatilannekuva muodostaa perustan Suomen ilmatilan alueellisen koskemattomuuden valvonnalle ja turvaamiselle. Ilmavoimat korostaa valvovansa Suomen ilmatilaa jatkuvasti eri puolille maata sijoitetuilla ilmavalvontatutkilla ja muilla sensoreilla.

Toimintaa johtaa Ilmavoimien esikunnan alainen Ilmaoperaatiokeskus Jyväskylän Tikkakoskella.

Suomen ilmatilassa liikkuvan lentoliikenteen on jätettävä siviili-ilmailun lentoliikennettä ohjaaville ja Suomen ilmatilan käyttöä koordinoiville lennonvarmistuselimille lentosuunnitelma. Se sisältää muun muassa tiedon lennon lähtöpaikasta, reitistä, määränpäästä ja aikataulusta.

Mikäli ilma-alus, kuten lentokone, poikkeaa lentosuunnitelmasta ilmoitetuista tiedoista esimerkiksi lentoreitin tai aikataulun osalta, on poikkeamasta ilmoitettava lennonvarmistuselimille.

Ilmavoimat seuraa aluevalvontaviranomaisena lentosuunnitelmia ja niiden toteutumista yhteistyössä siviili-ilmailun lennonvarmistusviranomaisten kanssa.

Mikäli siviililentoyhtiöiden lennot suuntautuvat hyväksyttyjen lentosuunnitelmien mukaisesti, niihin ei normaalisti reagoida tunnistuskoneilla. Mikäli on syytä epäillä ns. renegade-tilannetta, jossa siviilikone muodostaa uhan, Puolustusvoimat reagoi tilanteeseen. Tällöin kyseessä on voimankäytöllisesti virka-apu poliisille.

Puolustusvoimat ei spekuloi siviililentoyhtiöiden tai niiden lentoreittien tarkoitusperiä.

Juttua täydennetty kello 16.02 Ilmavoimien esikuntapäällikön kommenteilla.