Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Syövän hoidon lääkekustannukset ovat kasvaneet voimakkaasti

Syövän hoidon lääkekustannukset kasvoivat Suomessa lähes 90 prosenttia vuodesta 2014 vuoteen 2020, kertoi Syöpäsäätiö keskiviikkona.

Lääkekustannusten kasvu käy ilmi kaikille avoimesta Syövän kustannukset Suomessa -verkkotyökalusta, joka on nyt päivitetty uusin, vuoden 2020 tiedoin.

Samalla lääkekustannusten osuus syövän kokonaiskustannuksista on kasvanut 23 prosentista 38 prosenttiin. Luvut ovat yläkanttiin, koska tiedot Kela-korvattavien lääkkeiden alennuksiin liittyvistä sopimuksista eivät ole saatavilla.

– Tärkein syy lääkekustannusten kasvuun on se, että viime vuosina markkinoille on tullut paljon uusia lääkkeitä, jotka ovat kalliita ja joita on otettu käyttöön laajasti, kertoi Nordic H ealthcare Groupin tutkimusjohtaja Riikka-Leena Leskelä STT:lle.

Hoidon kokonaiskustannusten kasvu on maltillinen

Samaan aikaan kuitenkin vuodeosastohoidon kustannukset ovat jatkaneet vähenemistään. Samoin sairauspäivärahojen ja työkyvyttömyyseläkkeiden kustannukset ovat pienentyneet. Tämän kehityksen ansiosta kokonaiskustannusten kasvu on pysynyt maltillisena, keskimäärin 3,3 prosentissa vuodessa.

Kustannuskehitys eri syövissä poikkeaa merkittävästi, sillä eri syöpien hoitomenetelmät kehittyvät eri tahtia.

-----

Korjattu klo 15.56: Jutussa mainittiin aiemmin Syöpäsäätiön tiedotteessa olleen virheen perusteella Kela lääkesopimusten osapuolena. Kela ei ole sopimusten osapuoli.